ZAVRŠNA SVEČANOST 39. „ČITALAČKE ZNAČKE” – PRISTIGLO VIŠE OD 400 DNEVNIKA

Knjiga mašti daje krila i vodi u nove svetove

Nakon što je nedavno okončana pustolovina zvana „Pesnička štafeta” na red je došla još jedna manifestacija namenjena najmlađim ljubiteljima pisane reči. U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” u ponedeljak, 6. juna, održana je završna svečanost 39. „Čitalačke značke”. Događaj su nastupom otvorili Marina Niškanović, Miloš Denda i Marko Grozdanov, učenici Muzičke škole „Josif Marinković”.
Proglašeni su najuspešniji autori čitalačkih dnevnika u kategoriji učesnika od prvog do osmog razreda osnovne škole, kao i odeljenja koja su pripremila najzanimljivije kolekcije. Uz posebne nagrade, svaki osnovac koji je napisao dnevnik, od organizatora je dobio pohvalnicu i bedž sa motivima ovogodišnje manifestacije.

USPOMENA ZA BUDUĆNOST
Biblioteci je predato više od 400 dnevnika iz 27 škola. Žiri u sastavu Jadranka Štefković Petrović, Jasmina Stankov, Sonja Ljubotina, Erika Findić, Milica Nađalin, Ana Stanar i Mirjana Radovanović, odlučio je da nagradi 21 autora čitalačkih dnevnika, a dvadesetak je odabrano za izložbu. Predsednica žirija je Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat. Izložba svih kolekcija, kao i najuspešnijih dnevnika priređena je u čitaonici Dečjeg odeljenja.
Prema rečima članova žirija, svaki dnevnik trebalo je da sadrži prikaz najmanje pet knjiga, a obavezna je bila analiza pripovetke „Aska i vuk”.
– Žiri je imao veoma težak zadatak. Za nas svi su pobednici, samim tim što su odlučili da deo svog slobodnog vremena posvete čitanju i pisanju, ličnom beleženju utisaka o pročitanom. Mnogi učenici su prvi put napisali dnevnik i tako stvorili jednu lepu uspomenu za budućnost. Čitanje je jedna od aktivnosti koja našoj mašti daje krila i vodi nas u nove svetove – rekla je Maja Kačarić, rukovoditeljka Dečjeg odeljenja.

KREATIVNI MALIŠANI
Zlatnu značku u kategoriji od petog do osmog razreda dobila je Katarina Božić (7-1) OŠ „Servo Mihalj”. Srebrna je otišla u ruke Doroteje Milinović (5-4) „Petar Petrović Njegoš” (e-dnevnik) i Milice Topčagić (6-1) „Servo Mihalj”, dok su se bronzanom okitile Una Radošević (5-2) OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i Milana Milašinović (7 razred) „Aleksa Šantić” VII, Sečanj. Una Radošević ispričala nam je šta je pročitala i šta joj je bilo najzanimljivije prilikom izrade dnevnika.
– Zadovoljna sam što sam osvojila treće mesto. Nije mi bilo teško da budem kreativna, a volela bih da ponovo učestvujem i sledeće godine. Knjige sam birala po tome koliko su zanimljive, poučne i koliko se meni dopadaju. Najlepši deo bio je pisanje i ukrašavanje – kazala je Una Radošević.
Tamara Micić (3-1) OŠ „Dr Boško Vrebalov” Melenci ponela je zlatnu značku u kategoriji trećih i četvrtih razreda. Srebro su zaslužili Vuk Petrović (4-1) OŠ „Sonja Marinković” i Jovana Oljača (4-2) „Servo Mihalj”, dok je bronza pripala Milanu Stajiću (3-3) „2. oktobar”, Milici Kevrešan (3-4) „Petar Petrović Njegoš” i Mili Anđić (4-2) „Servo Mihalj”.

MALI KREATIVCI
Specijalnu nagradu žirija za kolekciju dobila je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, odeljenje 7-1, a priznanje bibliotekara za kreativnost 6-2 OŠ „Servo Mihalj”. Za kreativna rešenja priznanja su otišla OŠ „Servo Mihalj” i odeljenjima 2-2 i 2-1.
Nina Šuput, učenica 2-2 razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, podelila je utiske kako joj je bilo dok je zajedno sa ostalim drugarima iz razreda pripremala kolektivni rad.
– Najviše mi se dopala knjiga koja je bila obavezna da se pročita – „Aska i vuk”. Jako je zabavna i svidela mi se priča o hrabroj ovčici Aski koja se igrom borila protiv zlog vuka i zadivila ga plesom – rekla je Nina Šuput.
Ove godine Biblioteka je „Čitalačku značku” posvetila dvostrukom jubileju našeg nobelovca, Ive Andrića – 60 godina od uručenja Nobelove nagrada i 130 godina od rođenja. Zato je „Čitalačka značka” imala temu „Askina hrabrost nas motiviše” kao obavezni deo za sve učesnike.

Miroslava Malbaški

  • POJEDINAČNE POHVALE I NAGRADE 1. I 2. RAZREDA
    Sergej Maširević (1-5), „Petar Petrović Njegoš”, Leon Ilić (2-1) „Vuk Karadžić”, Lena Zlokas (2-3), „Dositej Obradović”, Lena Petrov (2-1) „Vuk Karadžić”, Ilija Novaković (1-1) „Dr Jovan Cvijić”, Doroteja Bartole (2-1) „Vuk Karadžić”, Aleksa Hajduković (drugi razred) „Branko Ćopić”, Lukićevo, Đurđina Isakov (2-2) „Jovan Jovanović Zmaj”, Dušan Krnić (prvi razred) „Vuk Karadžić” Konak, Sabo Silard (Szabó Szilárd 2-3), „Sonja Marinković”.
  • NAGRADE ZA KOLEKCIJU 1. I 2. RAZREDI
    „Dr Jovan Cvijić” (2-2), „Dr Boško Vrebalov” (2-2) Melenci, „Dr Jovan Cvijić” (1-1), „Petar Petrović Njegoš” (1-5), „Petar Kočić” (2-1), Banatski Despotovac i „Dositej Obradović” (2-2)