MILAN RADAKOVIĆ O ZAVRŠETKU ŠKOLSKE GODINE, USPESIMA ĐAKA, RADOVIMA

Vlada sve veće interesovanje za informatičko odeljenje

Zrenjaninska gimnazija je spremna da ovih dana isprati još jednu generaciju učenika. Prirodnomatematički, opšti i društveno-jezički smer uspešno je završilo 265 đaka raspoređenih u deset odeljenja. Ove godine će maturirati i ona deca koja su pre četiri godine prvi put upisala specijalizovano informatičko odeljenje.
Prema rečima Milana Radakovića, direktora, ova školska godina je bila mnogo bolja od prethodne kada su se i đaci i profesori, ali i kompletno osoblje borili sa pandemijom. Učenici su se, kako je rekao, konačno vratili u klupe i nastava se odvijala po planu i programu.
Informatičko odeljenje koje je zaživelo 2018. godine već tada je privuklo veliki broj dece. Radaković je podsetio da je prijemni ispit ove godine bio 21. maja i da je od 28 kandidata koji su polagali, njih čak 25 dobilo mogućnost da ga pohađa.

BROJNI USPESI
– Specijalizovano odeljenje računarstva i informatike može imati minimalno 15, a maksimalno 20 đaka. Ove godine imamo najveće interesovanje. Čekamo da se završi mala matura, pa ćemo na osnovu svih rezultata formirati grupe. Za Gimnaziju je to ogroman uspeh i kao direktor sam veoma ponosan. Od marta meseca smo započeli sa ozbiljnim pripremama zainteresovanih, održavali su se časovi matematike i rezultati su vidljivi.
Pokazalo se izuzetno dobrim da jedan ovakav smer uvedemo u našu Školu. Izvodimo i prvu generaciju maturanata i verujemo da smo iškolovali dobre ljude i vrhunske stručnjake u ovoj danas najtraženijoj oblasti – rekao je Milan Radaković.
Tokom dve godine, koliko je trajala borba sa pandemijom, izostale su brojne školske aktivnosti. Đacima su nedostajale priredbe, okupljanja, druženja, a posebno takmičenja.
Radaković je rekao da su učenici ostvarili zapažene uspehe i vratili se sa brojnim medaljama.
– Najviše odličja doneli su sa republičkih nadmetanja. Ne mogu da izdvojim oblast ili predmet u kome nismo imali predstavnike. Po brojnosti učesnika i postignutim rezultatima vidi se da su im takmičenja nedostajala. Naši đaci su demonstrirali znanja iz matematike, fizike, hemije, biologije, računarstva i informatike, istorije, stranih jezika (ruski, latinski, mađarski). Gimnazijalci nižu velike uspehe i kada je reč o srpskom jeziku i književnosti. Iz gramatičke pismenosti u Tršiću stiglo je drugo, a sa Književne olimpijade u Sremskim Karlovcima treće mesto – kazao je direktor Škole.

OBNOVA FASADE U SKERLIĆEVOJ
Osvojena priznanja stigla su i iz oblasti fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Učenici su se takmičili ekipno i pojedinačno. Na Školskoj olimpijadi (SOŠOV) koja je nedavno održana u našem gradu okitili su se najvećim brojem medalja, ukupno 14.
Milan Radaković je naveo i da se u narednom periodu očekuju brojni radovi koji će doprineti boljoj i kvalitetnoj nastavi. Prema njegovim rečima, prvenstveno će se sanirati grejanje na kojem su primećeni sitniji kvarovi.
– Lokalna samouprava dodelila nam je sredstva u vrednosti od dva miliona dinara koja će biti utrošena za obnovu fasade u Skerlićevoj ulici. To će nam biti prioritet i posao će početi krajem juna, čim đaci napuste školu. Što se tiče unutrašnjeg dela planiramo da digitalno opremimo još neke učionice. Od Ministarstva smo dobili lap-top računare i projektore. Time će 50 odsto đačkog radnog prostora biti modernizovano. Kabinete već imamo i oni su nam puno značili i tokom pandemije kada se odvijala onlajn nastava. U prethodnom periodu smo stekli veliko iskustvo, ali se nadamo da se pandemija neće ponoviti – ispričao je naš sagovornik.
Do jeseni i nove školske godine, dodao je, biće sprovedene i sitnije popravke. Nekoliko učionica treba okrečiti.
– Zahvaljujući Ministarstvu prosvete i konkursu na kojem smo učestvovali, dobili smo 500 hiljada dinara za opremanje kabineta za fiziku. On će tokom leta biti adaptiran i đaci koji ove godine upišu Gimnaziju dobiće i za ovaj predmet moderno i kvalitetno opremljeno radno okruženje – rekao je Radaković.

M.Malbaški