NAGRAĐENI ĐACI 18. OKRUŽNOG LIKOVNOG KONKURSA ZA DECU I MLADE

Talentovani, kreativni ambiciozni, svestrani…

Od kako je otvoren izložbeni prostor Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ) priređene su brojne postavke. Zrenjanincima su svoja dela predstavili članovi ALUZ-a, ali i brojni gosti iz zemlje i inostranstva. Najviše pažnje privukle su izložbe mladih autora.
Naši sugrađani imali su priliku da se upoznaju i sa radovima učenika osnovnih i srednjih škola sa nedavno održanog 18. Okružnog likovnog konkursa za decu i mlade. Raspisao ga je Omladinski kutak ALUZ-a u saradnji sa Klubom učenika „Pikaso” (Zrenjaninska gimnazija), Likovnom sekcijom HPTŠ „Uroš Predić” i Gradskim klubom roditelja i nastavnika „Sinapsa”. Cilj je promocija i afirmacija likovnog stvaralaštva u školama, kao i skretanje pažnje na talentovane učenike i njihove mentore.

PORTRET – UVEK AKTUELAN I INSPIRATIVAN
Članovi žirija koji su odlučivali koje srednjoškolce će nagraditi bili su nastavnici likovne kulture: Nataša Živkov Stojkov, akademska slikarka, Predrag Lojanica, doktor umetnosti slikarstva i Ana Stanar, istoričarka umetnosti.
– Veliki broj radova koji je i ove godine stigao na konkurs ukazuje da je portret univerzalna tema. Uvek je aktuelan i inspirativan srednjoškolcima. Učesnici su nas ponovo iznenadili raznolikošću rešenja i svežinom u pristupu obradi teme. Vrednovali smo kvalitet, individualnost, originalnost, vladanje tehnikom – objasnila je Ana Stanar.
Nagrade za studiju, kolekciju crteža i fotorealizam pripale su: Isidori Cvetić (4-4), Gimnazija „Vuk Karadžić”, Sečanj, Danici Kočalki (2-1), Zrenjaninska gimnazija, Jeleni Bačo (3-4), Zrenjaninska gimnazija i Neveni Benić (3-4), EGŠ „Nikola Tesla” i Dom učenika srednjih škola „Angelina Kojić – Gina”.
– Ovakvi događaji podstiču mlade da se bave onim što ih privlači. Svaka afirmacija i priznanje koje dobijemo su nam samo dodatni „vetar u leđa” da ne odustajemo i da nastavimo. Na konkurs sam poslala dva portreta i dve ženske studije. Ne želim da se umetnošću bavim profesionalno. Razmišljam da studiram molekularnu biologiju, ali ću se slikarstvu uvek vraćati – kazala je Isidora Cvetić. Upravo njoj je i dodeljena vredna slika, poklon Nataše Živkov Stojkov.

Najbolju ilustraciju uradila je Marija Vuksan (3-5), HPTŠ „Uroš Predić”, a fotografiju Marija Pantoš (2-7), učenica Tehničke škole. U oblasti novih medija briljirali su gimnazijalac Vanja Kuručki, (2-10) i Teodora Janković (2-3), đak Poljoprivredne škole. Gimnazijalke Lidija Ćapin (4-1), Neda Grbić i Tijana Dabić (3-10) nagrađene su za strip i plakat.
– Crtala sam digitalno i to je nešto novo u čemu sam se okušala. Mnogo je drugačije i dosta lakše nego na papiru. Nemam profesionalne programe i zato koristim brojne aplikacije koje su dostupne. Nisam sigurna da li će to biti moj poziv, mislim da neće. Pošto sam talenat nasledila od svoje prabake neću se toga odreći – ispričala je Teodora Janković.

Zapaženu skulpturu, kolaž, asamblaž i kolorit uradili su: Ljubica Mišić (2-2) i Viola Moric (2-8), Zrenjaninska gimnazija, Mia Čičković (2-2), poljoprivredna škola i Ana Kiš (4 razred) SMŠ „Josif Marinković” i Dom učenika srednjih škola „Angelina Kojić -Gina”.
Za fantaziju, ekspresivan crtež, kompoziciju, inovaciju, atmosferu, maštovitost i originalni pristup temi laureati su: Laura Husta (3-8), Zrenjaninska gimnazija, Mina Mijatov (2-5), HPTŠ „Uroš Predić”, Dušica Jerković (2-2), Zrenjaninska gimnazija, Mateja Golić (3-8) i Teodora Bakoš (2-4), Tehnička škola, Julija Šeter (3-4) , Gimnazija „Vuk Karadžić”, Sečanj, Nina Stanar (1-1, Zrenjaninska gimnazija) i Milica Stanar (2-4, ETŠ „Jovan Trajković). Odeljenjima 2-2 i 3-2 Srednje poljoprivredne škole (grupni rad) pripala je nagrada za angažovanu umetnost.
Mentori nagrađenih đaka su: dr Predrag Lojanica, Milica Nađalin, Mira Topličević, Jovana Solomun, Dušanka Đorđević, Ana Stanar i Valentina Vencel.

OSNOVCI IMAJU ČIME DA SE PODIČE
Radove mlađih stvaralaca vrednovali su nastavnici likovne kulture: Hajnalka Guljaš, akademska slikarka, Bogdan Đorić, diplomirani akademski slikar likovnih umetnosti i Dušanka Đorđević, diplomirani slikar – scenograf.
– Školski likovni radovi koji su ove godine prispeli su, u kvantitativnom i kvalitativnom smislu, veoma pozitivno prepoznatljivi i puni potencijala za dalji (van) školski samoinicijativni razvoj i progresiju. U njima jasno zapažamo, kroz stručni i predani rad umetničkog žirija, jaku energiju, zdravu ekspresiju, emotivne, hrabre i smele idejne kreacije sjedinjene kroz snagu volje i želje. U pojedinima prisutan je visok nivo zanatskog dara i talenta koji je odlično kanalisan u likovna ostvarenja, koja prevazilaze školske normative.
Naravno stigli su i radovi koji su nižeg likovnog i vizuelnog kvaliteta sa manje uložene energije, volje, želje i entuzijazma, koji su nedovršeni, nedorađeni i nedorečeni. Svima koji nisu prošli želimo da se naredne godine malo više potrude i učestvuju na ovom, ali i na drugim školskim konkursima – poručio je Bogdan Đorić.

 

Za najlepšu kolekciju crteža, portret, studiju po umetničkom delu i angažovanu umetnost nagrade su otišle u ruke Dunje Lučić (7. razred), OŠ „4. oktobar”, Vojvoda Stepa, Lare Ađić (8-1) , OŠ „2. oktobar”, Višnje Đekić (8-2), OŠ „Vuk Karadžić” i Tare Bibu (8-3), OŠ „Sonja Marinković” Mihajlovo. Stefan Ćurčija (8-5), OŠ „Petar Petrović Njegoš” i Vuk Vorkapić (7-1), OŠ „Žarko Zrenjanin”, izradili su najlepšu minijaturu i karikaturu. Zvezdana Dickov (8-6), OŠ „Petar Petović Njegoš”, i Staša Ninkov (7-1), OŠ „Dr Jovan Cvijić” bile su među najmaštovitijim i najpoetičnijim učenicama.
Utiske je za naš list prenela Višnja Đekić. Kako je ispričala, nagrada joj puno znači i samo je potvrdila njen trud i zalaganje. Rad je nazvala „Luda žena” i uradila ga je novom tehnikom. Dunja Lučić dolazi iz Vojvode Stepe i ponosna je na kolekciju crteža koje je izradila. Portret je ono što je privlači i voli da crta ljudsli lik, a inspiraciju pronalazi na internetu.
– Nagrada mi znači i verujem da će me po njoj neko prepoznati. Volela bih da se u budućnosti bavim slikarstvom, ako ne profesionalno, onda iz hobija – kazala je naša sagovornica.

Milica Pejić je pohvaljena za svoj rad. Prema njenim rečima, voli da crta pejzaže, dok njenu pažnju posebno privlači fantastika.
U oblastima ilustracije, kombinovane tehnike i likovnosti proslavili su se: Milica Graovac (8-2), OŠ „Vuk Karadžić”, Ema Lehec (7. razred), OŠ „Miloš Crnjanski”, Srpski Itebej i Aron Biači (7. razred) OŠ „Petefi Šandor”, Nova Crnja. Mentori kreativnim osnovcima su: Nataša Živkov Stojkov, Rajna Krulj, Valentina Vencel, Jasmina Runjo, Hajnalka Guljaš, Milica Nađalin i Emil Čorba.

Podsećamo, Likovni konkurs sa temom „Portret” prvi put je raspisan 2005. u organizaciji HPTŠ „Uroš Predić”. Osmislili su ga magistar slikarstva i savetnik za likovnu kulturu u Školskoj upravi, Milutin Mićić i profesorka likovne kulture u penziji Ljiljana Petrović. Predali su ga na dalje negovanje i organizaciju profesorki likovne kulture Dušanki Đorđević. Aktivnost se 2019. prenosi na Omladinski kutak ALUZ-a.

Miroslava Malbaški

 • POHVALJENI UČENICI
  OSNOVCI
  Slaviša Jelić (8-1), „Sonja Marinković”, Snežana Tucić (8-1), „Sveti Sava”, Žitište, Stefan Petrov (7-4), „Žarko Zrenjanin”, Dajana Relić (7-2), „Bratstvo”, Aradac, Milica Pejić (8-1), „Žarko Zrenjanin”, Ena Đuriček (8-3), „Dr Jovan Cvijić”, Eva Krstin (7-3), „2. oktobar”, Andrija Dukić (8-3), Mina Popović (8-2) i Dunja Subotić (8-2), „Miloje Čiplić”, Novi Bečej.
 • SREDNJOŠKOLCI
  Nataša Pejkić (2-2), Dijana Gagić (3-2), Danka Živkov (4-10), Maša Popović (4-1) i Nevena Savić (4-3), „Zrenjaninska gimnazija” i Milica Bugarski (3-1) Srednja škola Novi Bečej.
 • DONATORI KOJI SU OMOGUĆILI NAGRADE
  Nataša Živkov Stojkov i Umetnički atelje „Natkin design”, Hajnalka Guljaš, dr Predrag Lojanica, Ana Lukić („Baka Beba”, štrikeraj), učenici-modelari odeće, HPTŠ „Uroš Predić”, Nataša Lončarev (Knjižara „Birooprema”), Ljiljana Belić („Pro Studio foto”) i Steva Kočalka („Valor”).