TEORETSKO I PRAKTIČNO ZNANJE OSNOVA SU ZA ZAPOSLENJE, ALI I DALJE ŠKOLOVANJE

Od ideje i skice do gotovog proizvoda

Nekada smo u u našem gradu imali „Slogu”, „Slavicu”, „Zitu”, „Midere”, „Udarnik”, „Proleter”, fabriku šešira „Begej”. U hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj srednjoj školi „Uroš Predić” su se, između ostalog, obučavali za rad u ovim preduzećima. Iako ovih firmi više nema, danas se onima koji završe navedenu školu pružaju drugačije mogućnosti u Zrenjaninu i van njega. Takođe, mladi mogu i da studiraju u svom gradu.

PRAVI IZBOR ZA KREATIVCE
Nada Klepić je u navedenoj obrazovnoj ustanovi (u kojoj se i sama školovala) 31 godinu nastavnica praktične nastave.
– Deca su u zanatskim radionicama učila da šiju na „Bagatovim” mašinama. Bilo je pletača, tkača, šeširdžija i privreda je bila dosta jaka. Sve od garderobe se pravilo – od čarapa do šešira. I dok su fabrike nestajale, ovde se radilo vredno. I kada je bilo problema sa nabavkom materijala za rad, kolege su donosile svoju staru posteljinu – seća se Nada.
Danas postoji smer tehničar modelar odeće na kojem se učenici osposobljavaju za čitav proces izrade odevnog predmeta – od skice modela do šivenja. Poslednjih godina beleži se veće interesovanje za tu profesiju.
– Broj odeljenja nam se smanjuje u korist nekih drugih škola, a onda kod nas nema dovoljno mesta. Odlučili smo se da smer bude četvorogodišnji jer pruža više mogućnosti, ali bilo bi dobro kad bismo otvorili još jedno odeljenje – smatra naša sagovornica.
Kako kaže, mnogo učenika iz prethodnih generacija je upisalo studije, a mnogi su sreću pronašli na sličnim zanimanjima. Često su to grafički dizajn, scenografija, likovna akademija, modeling..
– Iz škole je izašlo dosta uspešne dece i to na svetskom nivou. Interesantno je da se uglavnom dečaci bolje snalaze u odnosu na devojčice – istakla je Nada Klepić.

Ona smatra da je važno imati zanat u rukama i školu sa kojom možeš da se zaposliš. Prema njenom mišljenju, roditelji dosta utiču na izbor profesije deteta i da mladi možda i zato izbegavaju zanatske škole.
Isidora Čalenić, njena mlađa koleginica, kaže da je upoznala divne i kreativne učenike koji su se pronašli u raznim sferama zanatstva i umetnosti.
– Dozvoljeno im je da se razvijaju i izražavaju. Takvom tipu dece je potrebna određena sloboda, a mi im pomažemo da razviju kreativnost. Naši đaci su traženi i mogu odmah iz školske klupe da pređu na posao. Nekada firme same kontaktiraju sa nama kada su im potrebni radnici. Najviše se zainteresuju nakon modnih revija koje organizujemo svake godine. Oduševe se kada vide šta sve naši đaci mogu da stvore – rekla je Isidora Čalenić, nastavnica tekstilne grupe predmeta.

Škola učenicima nudi brojne pogodnosti: hrana u menzi nije skupa, a održavaju se i redovne akcije razmene garderobe. Tada učenici mogu da donesu svoju odeću, kao i da uzmu ono što im treba.

FAKULTETSKO USAVRŠAVANJE
Nakon srednje škole moguće je nastaviti studiranje na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” gde se nakon završetka studija stiče zvanje diplomirani inženjer industrijskog inženjerstva. Nije potrebno predznanje iz ove oblasti, jer se sve od početka radi na fakultetu.
– Studenti se edukuju za rešavanje praktičnih problema i osposobljavaju za rad iz oblasti tekstilne industrije, rukovođenja i planiranja procesa proizvodnje. Osim toga, uče i kako da kreativno reše problem. Zainteresovanost postoji, na nedavnoj promociji u tekstilnim školama u Srbiji videli smo da mnogo mladih želi da studira tu oblast – rekla je dr Marija Pešić, docent sa Tehničkog fakulteta.

Kako je naglasila, Fakultet pruža mogućnost za stručnu praksu u preduzećima, što im daje više šansi da se lakše zaposle.
– U gradu imamo firme koje se bave proizvodnjom zaštitne i odeće za specijalne namene, kao što su „Kelekom” i „Meler”. Sa njima smo ove godine potpisali ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji. Planiramo da tamo studente pošaljemo na letnju praksu.
Bitno je da studenti budu ambiciozni i uporni, a sve ostalo se nauči – kazala je doc. Pešić i dodala da je u planu uključivanje u dualno obrazovanje kako bi se fakultet jače povezao sa kompanijama, te je svaka pomoć lokalne samouprave, u smislu podrške za razvoj dualnog obrazovanja, dobrodošla.
Fakultet sarađuje i sa inostranim preduzećima, pa se praksa može obavljati i van Srbije.

Aleksandra Ilijev

BROJNE MOGUĆNOSTI
Marija Vuksan više puta je nagrađivana iz likovnog stvaralaštva.
– Školu sam upisala jer mi je i mama krojačica. Imam opciju da nastavim isti posao, ali crtanje je ono što volim – rekla je ona.
Njena drugarica se pronašla u modelingu za koji se zainteresovala na školskim revijama.
– Sviđa mi se sve u vezi sa tim. Volela bih da krenem tim putem. Prijavila sam se za jednu modnu agenciju i prošla kasting – istakla je Emanuela Stanaćev.