SAVEZ ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZRENJANINA DODELIO PRIZNANJA, POVELJE I ZAHVALNICE

Poziv medicinske sestre se ne ceni dovoljno

One su, može se slobodno reći, kičmeni stub zdravstva. Ako sve zemlje ozbiljno ne razmotre održavanje privlačnosti sestrinstva kao karijere obezbeđivanjem pravične plate i uslova za zapošljavanje i napredak, srednjoročno i dugoročno snabdevanje novim kadrovima biće ugroženo.
Međunarodno veće medicinskih sestara (ICN) upozorava i kakav je scenario moguć, ako se na povede računa o ovim fragilnim heroinama našeg društva. Pre svega, univerzalna zdravstvena pokrivenost biće promašen cilj bez neposrednog ulaganja u ovu struku.

 

ONE SU NAŠA BUDUĆNOST
O ovim, ali i drugim temama bilo je reči na stručnom skupu „Naše medicinske sestre – naša budućnost” održanom u Hotelu „Vojvodina” 29. maja. Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin bio je domaćin. Istovremeno je obeležen i 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara. O problemima sa kojima se svakodnevno susreću govorila je mr med. sci. Radmila Nešić, predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije. Podsetila je da je ova godina važna za Savez, jer obeležava sedam decenija postojanja Strukovnog udruženja medicinskih sestara.
– Cela 2023. godina će biti u ovom svečanom tonu, a na svakom stručnom skupu pomenućemo ovaj jubilej. On je podsetnik na rad i entuzijazam zdravstvenih radnika u prethodnih 70 godina. Pitanja koja nam se nameću su: kakvu negu želimo u budućnosti? Kako ćemo se baviti globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšati zdravlje za sve stanovnike planete? Da li smo naučili lekcije iz pandemije i pretočili ih u akcije budućnosti? Moraćemo da učimo iz izazova, poremećaja i neuspeha… Sestre poboljšavaju pristup zdravlju i dodaju kvalitet ishoda u nezi – poručila je Radmila Nešić.

Prema njenim rečima, nedostatak radne snage i prekvalifikacija nestručnog osoblja jesu i dalje najveći problemi, ali nisu jedini. Tu su i migracije, odlasci u penziju, sve veći broj hroničnih pacijenata, starosna struktura, brojni zahtevi, dostupnost tehnoloških inovacija, nove uloge, veštine, odgovornosti…

SESTRE I BABICE IMAJU VELIKU ULOGU
Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin je podsetila da se svet još uvek bori sa jednom pandemijom koja je bez presedana promenila naše živote, zdravstvene sisteme i radnu snagu. Kako je rekla, medicinske sestre i babice su uvek obavljale ključnu ulogu i brinule o ugroženima.
Prema njenim rečima, posvećenost i marljivost koju su pokazale tokom pandemije, često uz lični gubitak, stavilo je do znanja da su nezamenljive u funkcionisanju sistema zdravstvene zaštite i nege.
– Vreme je da ove profesije budu priznate, cenjene i podržane. U narednih pet godina radićemo i truditi se kako bi se osiguralo da medicinske sestre i babice imaju kapacitet da doprinose ključnim oblastima javnog zdravlja, primarne zaštite, dugotrajne nege i oporavka posle pandemije korona virusa. Dobrobit, fizičko stanje i njihovo mentalno zdravlje je neproporcionalno pogođeno. I tragično! Podsetiću još jednom da su upravo one najviše umirale od virusa. Njih oko 115.000 u svetu. Položaj u kojem se nalaze ugrožava bezbednost i održivost naših zdravstvenih sistema i koči napredak u borbi protiv rodne nejednakosti u pretežno ženskoj radnoj snazi – istakla je Đurđica Šljapić.

 

NOSIOCI PRIZNANJA
Ni ove godine nisu zaboravljeni oni koji su vredno radili. Najzaslužnijim članovima Saveza, kao i vernim saradnicima dodeljena su priznanja.
Tradicionalni srebrni znak za doprinos razvoju sestrinstva ponele su: Marija Baračkov (Dom za odrasla i stara lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” Novi Bečej), Tihana Jeličić i Ivana Golušin (Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov”), Dragica Miletić i Svetlana Prec (Opšta bolnica „Đorđe Joanović”) i Cena Rajić (Dom zdravlja Novi Bečej).
Povelje za 2023. dobile su: Mirjana Adamov, Otilija Zumberović, Borka Kačar, Magdalena Sekulić, Milan Čanković (Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov”), Marija Kovačević, Violeta Saravolac, Željka Mihajlov, Persa Sarić (Opšta bolnica „Đorđe Joanović”), Jasna Stankov (Dom zdravlja Novi Bečej), Ankica Dologušin, Nemanja Kohajm (Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda” Melenci) i Vukica Gaborov (Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić”).

 

Pojedine dobitnice srebrnog znaka prenele su svoje utiske, a jedna od njih je Marija Baračkov. Kako je rekla, vrlo je zahvalna i srećna zbog ukazanog poverenja.
– Ovo priznanje može da bude, i biće, samo dalja motivacija za još bolji rad i zalaganje u humanoj struci koju obavljam. Mislim da smo neophodni društvu, a na nama je da budemo empatični, hrabri, vredni i edukovani. Obećavam da ću i dalje davati sve od sebe, da poboljšam svoj rad i kvalitete. Srećna sam jer sam deo uspešne i jake ekipe dobrih ljudi kao što je naš Savez zdravstvenih radnika Zrenjanin – ispričala je Marija Baračkov.
Svetlana Prec više od dve decenije radi u zrenjaninskoj Bolnici. Zahvalna je svima koji su joj bili pomoć i podrška. Kako je rekla bez dobrog kolektiva svaki posao je teži.
– Srebrni znak je prestižna nagrada i služi na čast svakoj medicinskoj sestri, tako i meni. Takođe, to je i lepo priznanje za ovih 23 godine staža koje imam. Drago mi je da su moj rad, trud, znanje i požrtvovanost na ovaj način nagrađeni – rekla je Svetlana Prec.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović

NE ZABORAVLJAJU PRIJATELJE
Savez dodeljuje i posebne povelje prijateljima i institucijama sa kojima sarađuje. U 2023. zaslužili su ih: Dalibor Bubnjević, direktor i glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin”, Jovan Drndak Njegović, urednik fotografije pomenutog nedeljnika, Aleksandar Blanuša, vlasnik portala volimzrenjanin.com, kabinet gradonačelnika i Radmila Nešić, predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije.