SVEČANO OBELEŽEN VEK OD KADA JE OSNOVAN FUDBALSKI KLUB U SRPSKOJ CRNJI

Ponosni na put od Strele do Budućnosti

Fudbal se u Srpskoj Crnji voli, a FK Budućnost je porodična tradicija. Svedoči o tome i podatak da je tokom proteklih 100 godina boje kluba branilo 26 očeva i sinova. Darko Števin je nakon golmanske karijere postao i klupski funkcioner. Sada predvodi upravu ovog sportskog kolektiva i na izložbi nam ponosno pokazuje fotografiju na kojoj je i njegov otac Saša.
– Na revijalnoj utakmici odigranoj povodom jubileja, prvi put smo se istovremeno našli na terenu. I to je jedna lepa priča za našu familiju. Generacije su uzdizale Budućnost, a mi se dičimo što smo deo toga – kaže Darko Števin.

ZAHVALNICE ZASLUŽNIMA
Povodom fudbalskog jubileja u Srpskoj Crnji je priređen slavljenički program. Organizovan je susret veterana i aktuelnih prvotimaca. Strastveni analitičar srpskocrnjanskog fudbala i sporta Goran Savin (koji je čuvao mrežu Budućnosti 14 sezona), pripremio je izložbu „Prvi vek Budućnosti”. Dokumenata, fotografija i isečaka iz novina ima toliko, da su jedva stali na petnaestak panoa. Održana je i svečana akademija na kojoj su prijateljima Kluba, zaslužnim pojedincima i ustanovama dodeljene zahvalnice.
Nagrađeni su Fudbalski savez Srbije, u čije ime je plaketu primio Dejan Delević i Fudbalski savez Vojvodine koji je predstavljao Branislav Pandurov. Mladen Stojšić iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu primio je nagradu u ime ove institucije. Posebno priznanje zaslužio je dugogodišnji fudbalski radnik Stevo Drinić.

Nagrađeni su i: Sportski savez Vojvodine, fudbalski savezi Područja i Grada Zrenjanina, strukovne sudijske organizacije FSP i FSG, fudbalski savezi KikindaNovi Bečej i Žitište-Nova Crnja, FK Partizan iz Beograda, Opština, Sportski savez i Mesna zajednica Srpska Crnja, kao i tamošnje JKP „8. avgust” i Lovačko društvo „Jelen”. Fudbalske organizacije su uzvratile počast uručivši plakete domaćinu. Posebno priznanje predstavnik FK Partizan Dragan Trailović predao je Saši Popovu za lično angažovanje u vezi sa saradnjom dva kluba.

KAKO JE POČELO
Istorija fudbala u Srpskoj Crnji počinje 1922. godine kada je Milan Nikolić Kiki doneo prvu fudbalsku loptu i tada je osnovan FK Strela. Kako se navodi u knjizi Ljubomira V. Popova „Od Strele do Budućnosti”, osnivači su bili ovdašnji učitelji Borivoj Stanojević i Milan Podgradski. Prva utakmica odigrana je dve godine kasnije u Novoj Crnji, opremu je igračima poklonio FK Obilić iz Velikog Bečkereka i pobedili su sa 3:2.
Do Drugog svetskog rata fudbal se razvijao, a ime kluba je 1931. godine promenjeno u Jedinstvo. Igrač, trener i pokretač svih akcija u tom periodu bio je Ivan Jovin. Selo je uskoro dobilo i drugi klub, pošto je u naselju Vojvoda Bojović formiran Borac. To je zadržano i u narednom periodu, pa se desio jedinstven slučaj da za vreme okupacije mala sredina poput Srpske Crnje ima dva kluba.

Crnjani očekuju da će se uskoro pojaviti i knjiga o klupskoj istoriji, druga za proteklih stotinu godina. Biće tu sijaset podataka, poput onog da je do sada bilo 39 predsednika, 22 sekretara i 45 trenera ovog fudbalskog kolektiva. Porodičnu crtu obeležilo je i oko dvadesetoro braće koji su nastupali u ekipi.
Nakon Drugog svetskog rata Jedinstvo i Borac su spojeni i nastala je Budućnost. Najčešće se takmičila u banatskim okvirima. Pamte se dve istorijske kvalifikacione utakmice, kada je na stadionu bilo po pet hiljada gledalaca. U odmeravanju snaga sa Vršcem, 1976. godine, Crnjani nisu prošli u Vojvođansku ligu (igrana su dva meča 1:0 i 2:2). Protiv Krajine su 1985. odigrali odlučujući meč za plasman u Banatsku zonu (2:0). U Vojvođansku ligu su ušli prvi put 1993. godine i 21 sezonu su nastupali u četvrtom stepenu takmičenja. Budućnost je sada u Područnoj ligi Zrenjanin. Tu je dospela pre dve godine, nakon što je 17 godina u nizu bila u Vojvođanskoj ligi. U prvom delu sezone domogli su se titule jesenjeg prvaka.

USPEH U GODINI JUBILEJA
– Cilj nam je plasman u viši rang. Jesenas smo imali problema sa sastavljanjem tima, ponekad smo mogli da računamo samo na dvanaest ili trinaest fudbalera. Proleće ćemo dočekati pojačani – kaže Zlatko Vasiljević, kapiten Budućnosti koji je jedan od oslonaca ekipe u protekloj deceniji.

Trener Milenko Zečević i njegov pomoćnik Stevo Drinić u prvom delu šampionata u sastavu su imali vrsne igrače koji su bez poraza završili polusezonu. Dali su 37, a primili samo šest golova. Uspeh su postigli: Milovan Kuručev, Aleksandar Arsin, Stefan Prpa, Zlatko Vasiljević, Aleksandar Markov, Marko Manojlović, Darko Stanić, Aleksandar Prokin, Srđan Prokin, Nemanja Kovačević, Žarko Perin, Milan Đurić, Jovan Čokulov, Vladimir Savin, Nikola Radin, Dimitrije Đukanović, Aleksandar Basta, Nikola Ajdarić, David Stojičić i Mihajlo Kondić.

M. Novaković

  • DRINIĆ LEGENDA BUDUĆNOSTI
    Stevo Drinić ima 82 godine, ali njegova ljubav prema fudbalu i Budućnosti se ne smanjuje. Klub mu se odužio posebnim priznanjem, a nakon izgovaranja njegovog imena, publika ga je nagradila ovacijama. Bio je golman i igrač, a potom se usavršavao za fudbalskog trenera. Od sredine osamdesetih godina prošlog veka uvek je uz Klub. Trenutno je pomoćni trener i velika je podrška igračima tokom utakmice.
  • ALEKSIĆ I JOVIN U NAJDRAŽEM TIMU
    Prvi reprezentativac iz Budućnosti bio je Rajko Aleksić koji je dva puta 1968. godine, kao član Vojvodine, bio deo nacionalnog tima. Oba nastupa su bila protiv Brazila. Milan Jovin je sa Crvenom zvezdom bio prvak SFRJ, a za reprezentaciju je nastupao četiri puta od 1980. do 1982. godine. Ivica Vukov je početkom devedesetih, kao fudbaler Vojvodine, bio u sastavu mlade reprezentacije. Uz navedene, u najjačim ligama igrali su i: Slobodan Živkov, Rajko Aleksić, Slobodan Arsin, Dragan Zečević, Darko Jovandić, Miroslav Ždrnja, Nikola Bogić, Đorđe Rudan, Goran Grujić…