FUDBALSKI KLUB IZ NOVE CRNJE NEDAVNO JE PROSLAVIO VELIKI JUBILEJ

Stotinu svećica na torti za složne jurišnike

Svečanom akademijom, izložbom i susretom bivših i sadašnjih članova, poštovalaca i prijatelja FK Roham iz Nove Crnje je obeležio 100. rođendan. Ljubitelji fudbala u ovom srednjobanatskom mestu su se za sve to vreme okupljali oko navedenog sportskog kolektiva ne samo zbog rezultatskih uspeha, već i zato što imaju poseban odnos pripadnosti plavo-beloj boji.
Sve je počelo na livadi na obodu sela. Prvi fudbaleri nisu imali sportsku opremu. Igrali u običnim cipelama ili bosi, obučeni u seljačke pantalone i bele košulje. Tada se klub zvao Sloga i vrlo brzo je dobio sopstveno igralište. Već 1938. godine zbog velike popularnosti fudbala, Klub je imao dve selekcije. Godinu dana kasnije Sloga je promenila ime u Novocrnjanski sportski klub (NSK).

Predratni najveći uspeh ostvaren je 1940. godine kada je NSK bio drugoplasirani u Petrovgradskoj ligi. Tada je prvi put angažovan plaćeni trener iz Žombolja Šandor Tot Haršanji. Ostalo je zabeleženo u klupskoj istoriji da je on tri puta nedeljno na trening dolazio biciklom iz druge države, a u jednom pravcu vozio je 24 kilometra.
Te 1940. dogodila se još jedna značajna promena. Klub je dobio današnje ime, prepoznatljivo i karakteristično. Bukvalno preveden naziv znači juriš. Posle rata, 1954. godine izgrađen je novi stadion koji je sada mesto okupljanja fudbalera iz Opštine Nova Crnja.
O aktuelnom trenutku govorio je Tamaš Tanok, predsednik Rohama. Istakao je da je u prvom planu pojačan rad sa mlađim kategorijama. U tom smislu desilo se nešto što nikada nije bilo u istoriji novocrnjanskog kluba.


– Prošle godine smo prihvatili saradnju sa superligašem FK TSC iz Bačke Topole i pokrenuli školu fudbala. Ona funkcioniše tako što TSC pokriva troškove trenera. Cilj nam je da što više igrača koji poniknu u našoj školi integrišemo u seniorski tim. Trenutno radimo sa dve starosne grupe igrača, a od sledeće sezone planiramo da se naše dve generacije uključe u lige mlađih kategorija. Danas je sve teže održavati jedan fudbalski klub. Nije lako obezbediti finansije, ali verujemo da ćemo kao zajednica imati snage da sačuvamo Roham – zaključio je Tamaš Tanok.
Roham se najčešće takmičio u ligama fudbalskih saveza Žitište-Nova Crnja, Kikinda i Zrenjanin. U poslednje dve decenije je samo jednom bio član Područne lige i to u sezoni 2015/2016. godina. Prethodno, 2006. godine Novocrnjani nisu uspeli da se plasiraju u viši rang jer su izgubili u baražu od zrenjaninskog Banata.

U protekloj sezoni Roham je nastupao u MFL Žitište-Kikinda. U godini jubileja, boje Kluba su branili: Aleksandar Živković, Raša Todor, Radovan Balog, Adrijan Lajoš, Boris Horvat, Aron Hodi, Aleksandar Šari, Marko Vukobrat, Miloš Oljača, Vladimir Kitanović, Marko Čeleketić, Dragan Šibul, Laslo Čeke, Florian Apro, Kristian Sakal, Milan Sučević, Branislav Stojanović, Kristijan Šamu, Nenad Panić, Roni Burai, Joca Jovin, Saša Živković, Dejan Popov, Igor Ujvari, Rihard Budai, Bojan Karačonji , Slavko Kavali, Roland Šetet, Viktor Đolai, Norbert Tot, Žolt Boban, Atila Vaštag, Denis Radu, Atila Ceko, Zoran Ljubisavljević i Krištof Vladuc.

L. Z.