DUGAČAK JE PUT OD AMBULANTE DO BOLNICE

Nova zaposlenja smanjuju liste čekanja

Gubljenje vremena je prvo na šta pomislimo kada dođe na red zakazivanje pregleda. Dosta je primera naših sugrađana koji na termin kod određenog specijaliste iščekuju mesecima. Ukoliko u pitanju nije hitan slučaj, put do doktora mora biti popločan jakim živcima i strpljenjem.
U Domu zdravlja tvrde da su dobro organizovani. Na pregled kod izabranog lekara čeka su do prvog slobodnog termina, što može biti u toku dana ili već sutradan.
– Zakazivanje zavisi od hitnosti, dok se stvari poput propisivanja lekova ne smatraju urgentnim. Hronični bolesnici imaju svoje termine kod odabranih lekara kada im se prepisuju lekovi, a svi koji imaju problem bilo kakve vrste, mogu se javiti svojoj ambulanti i dobiti termin – poručuju iz Doma zdravlja.
Ističu da se na ginekologiji svakog desetog u mesecu otvaraju termini za naredni mesec. Međutim, zakazivanje pregleda kod specijalista zavisi od dostupnih termina u Bolnici.

SRČANE BOLESTI NAJVEĆI PROBLEM
Osim toga što je Bolnica radila na opremanju odeljenja, dr Igor Kitarsku, direktor Opšte bolnice „Đorđe Joanović”, izjavio je i da je značajan pomak napravljen na listama čekanja za oftalmologiju i ortopediju. Naročito za operaciju kuka, kako brojem operacija, tako i određenim brojem specijalista koji su pojačali rad na ovim intervencijama.
– Najtraženiji su pregledi iz oblasti kardiologije i endokrinologije. Vrlo su česta koronarna oboljenja i različite kardiomiopatije, tako da su zahtevi za tim pregledima veliki – rekao je dr Kitaresku za RTV Vojvodina.
Kako kaže, postoji lista čekanja za kateterizaciju i pripreme za kardiohirurgiju. Hitni slučajevi se rešavaju u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici u roku od 24 sata, dok ostali bolesnici idu na listu čekanja koju, prema njegovim rečima, pokušavaju maksimalno da smanje.

ŠANSA ZA MLADE LEKARE
Nedavno je najavljen plan ministarke zdravlja, prof. dr Danice Grujičić, u kojem je naloženo da se pripremi spisak svih zdravstvenih radnika koji su stekli uslov za penziju, a i dalje su zaposleni u državnim ustanovama, prenosi Kurir. Njihovim odlaskom otvaraju se nova mesta za sve koji čekaju posao u medicinskoj struci. Nezaposlenih među medicinarima, stomatolozima i farmaceutima ima više od 17 hiljada, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje.
Manjak lekara do skoro je bio problem i zrenjaninske bolnice. Međutim, dr Kitaresku navodi da je stanje mnogo bolje od onog kakvo je on zatekao kada je stigao na mesto direktora.

– Zahvaljujući programu Ministarstva zdravlja po kojem se zapošljavaju dobri diplomci, zrenjaninska bolnica je dobila dvadeset mladih lekara. Istovremeno se obnavlja kadar pri odlasku lekara u penziju ili na neki drugi način van ustanove – istakao je dr Kitaresku. On je naveo da se na edukaciji medicinara redovno radi, usled čega Bolnica ima oko šezdeset specijalizanata različitih oblasti. Smatra da će ovo povećanje broja kadrova građani ubrzo i osetiti.
Bolnica sprovodi nabavku novog mamografa i gastroskopa, dok će se nabavka ostale opreme odrediti nakon sastanka sa načelnicima odeljenja koji iskazuju potrebu za njom.

A. Ilijev

U PRIVATNOJ PRAKSI BRŽE DO TERMINA
Čekanje na termin često ume da preoptereti pacijenta koji se onda oslanja na privatne lekare, kako bi što pre došao do svojih rezultata. Situacija u privatnim poliklinikama je nešto bolja. Često postoji više specijalista iz iste grane, pa se samim tim na preglede ne čeka dugo.
– Svi pregledi budu obavljeni istog ili sledećeg dana. Uglavnom se čeka dan, dva dok se pulmologija uvek radi subotom kada nam dolazi specijalista iz ove oblasti. Reumatologija se zakaže dan za dan. Najviše nam se pacijenti obraćaju zbog ultrazvučne dijagnostike i kardioloških pregleda i to je ono što je najviše zastupljeno – objašnjava dr Mileta Mihajlov, specijalista interne medicine u poliklinici „Femili medika”.