DO POSLA UZ PODRŠKU NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE

Za mlade prva plata, obuka za knjigovođe

Na području Srednjobanatskog okruga u program „Moja prva plata” u 2022. godini uključeno je 77 poslodavaca u čijim preduzećima će se za samostalan rad osposobljavati 125 devojaka i mladića. Za učešće su aplicirali preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, kao i ona iz javnog sektora. Najviše su traženi administrativni radnici, knjigovođe, trgovci, magacioneri, kuvari, konobari, inženjeri mašinstva, elektrotehnike, tehnologije i grafičkog dizajna, kao i pravnici i vaspitači.
Angažovanje mladih traje devet meseci. Oni će, uz podršku i nadzor mentora, raditi na konkretnim poslovima. Nakon isteka programa, postoji mogućnost da se zaposle u preduzeću u kojem su se obučavali ili da posao pronađu u nekoj drugoj firmi.

– Program „Moja prva plata pruža mladima mogućnost da steknu praktična znanja. Tako će povećati svoje šanse da se zaposle, jer poslodavci najčešće traže od kandidata koji konkurišu za određeni posao da već imaju radno iskustvo – kaže Aleksandra Štrbac, savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).
NSZ će na mesečnom nivou mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćivati novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će visokoškolci dobijati 30.000 dinara. Svima će biti uplaćen i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Osim navedenog iznosa koji subvencioniše država, poslodavci mogu kandidatima da opredele i dodatna sredstva, odnosno da im povećaju primanja.
Osim programa „Moja prva plata”, nezaposleni do radnog mesta mogu doći i sticanjem novih znanja. U toku je onlajn obuka za samostalno vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijaskih izveštaja. Trenutno se za taj posao, koji je veoma tražen, obučava 13 osoba sa evidencije zrenjaninske filijale NSZ.

Prvi ciklus se završava tokom januara, a već u drugoj polovini istog meseca počeće i drugi krug. Obuka traje šest nedelja, a mogu da se uključe nezaposleni sa završenim četvrtim stepenom stručne spreme. Potrebno je da imaju osnovno znanje rada na računaru. Kandidati čije je zanimanje iz domena ekonomsko-administrativne struke imaju prednost.
S obzirom na to da je reč o onlajn formi, dodatni uslov za kandidate je posedovanje kompjutera i interneta. Obuka će se u ciklusima realizovati do septembra ove godine. Zainteresovani više mogu da se informišu i prijave kod svog savetnika za zapošljavanje.
M. B.