SPISATELJICA MAJA PANDUROV NOVOM KNJIGOM OBELEŽAVA ČETVRT VEKA STVARANJA

Verujem u dobro i u ljubav

Izreka kaže da vreme gradi, ali i da razgrađuje. Samo onome, kome pođe za rukom da nadmaši probu vremena i ostavi trag, sleduje nagrada – a to je trajanje. Maja Pandurov dobro je poznata književnoj sceni, ali njeno polje interesovanja su i fotografija, novinarstvo kojim se profesionalno bavi, kao i mnoge grane umetnosti. Ove godine proslavlja značajan jubilej, 25 godina književnog stvaranja, što je krunisala svojom sedmom knjigom intrigantnog naziva „Sve po spisku-neki drugi put”. O onome šta je inspiriše, pandemiji, planovima, Maja Pandurov govorila je za naš list.

Čitaoci su u prilici da se susretnu sa Vašom novom knjigom. Šta ih čeka među koricama?
– Po tematici se nadovezuje na prethodne, posebno na „Njen svet”. Govori o spoznajama, preispitivanjima, a naročito se produbljuju psihološki odnosi između polova i igraju žensko-muške priče. Sve je prikazano sa više aspekata i lica. Odlučila sam da dodam i nešto poezije, koja je već postala sastavni deo svih mojih knjiga, i uklopljena je u jednu neobičnu celinu. Sa druge strane, ima dosta duhovnih istraživanja kroz simboliku poruka, crteža i brojeva, uz dirljive momente spoznaje i samospoznaje. To je taj „Neki drugi put”.

Kakvi su prvi utisci i komentari čitalaca?
– Oni koji su do sada imali priliku da je pročitaju pronašli su delove sebe. Barem tako zaključujem na osnovu komentara koje su mi uputili, i koji mi stalno pristižu, kako od muškaraca, tako i od žena. Obradila sam, na malo drugačiji način, i fenomene društvenih mreža, a očekujem da i na to publika pozitivno odreaguje.

„Sve po spisku – neki drugi put” ugledala je svetlost dana tokom teškog perioda za kulturu. Koliko je to važno za samog stvaraoca?
– Knjiga mi je posebno draga i značajna, pogotovo što je objavljena u vreme pandemije korona virusa koja je pogodila svet, a nije, nažalost, zaobišla ni nas. Prijatno sam iznenađena podrškom onih koji prate moj rad i koji su mi pomogli da delo izađe iz štampe. Kada bih ih ponaosob nabrajala to bi potrajalo. Knjiga je izdanje Kulturnog centra u saradnji sa „IP Media 023”.

Iza Vas su godine pisanja. Kakva je danas stvaralačka „klima” posebno u lokalnim okvirima?
– U današnje vreme stvarati umetnost je lako. Teško je plasirati je i naplatiti. Uglavnom, nas pisce tretiraju kao da nismo previše bitni, jer postoje drugi, materijalniji prioriteti. Sad se stanje malo popravilo zbog društvenih mreža što nam je prozor u svet. Sa finansijske strane se treba dovijati na razne načine. Uglavnom se svi bave i nekim drugim poslovima. Stvaranje je zadovoljstvo i dar od Boga. Novac je neizvesnost.

Odakle crpite stvaralačku energiju i šta Vas najviše inspiriše?
– Rad u medijima me ispunjava. Uživam da profesionalno prikazujem prave vrednosti i ukažem na to da postoji i lepša strana svega. Nepopravljivi sam i večiti optimista. Verujem u dobro i u ljubav. Svaka delatnost kojom se bavim me inspiriše na sebi svojstven način. Uživam u procesu stvaranja. Od ideje do realizacije. Posvećena sam, odgovorna i mnogo radim na sebi. Pisanje, fotogafisanje, slikanje, snimanje video zapisa, kuvanje, boravak u prirodi, vožnja bicikla, druženje sa porodicom i prijateljima, decom i životinjama, rad u bašti, organizacija događaja, nastupi… Sve me to ispunjava.

Zrenjaninci, i oni koji Vas prate, znaju da ste uvek aktivni. Na čemu trenutno radite?
– Uključena sam u mnoge projekte u regionu Banata i šire, što kao predstavnik novinske kuće „IP Media 023”, što Kulturnog centra, a u saradnji sa njima i sa Turističkom organizacijom Grada. Odlično poznajem i volim Banat, i prošla sam ga uzduž i popreko. Ponosna sam, jer su to prepoznale kolege sa RTS-a koje su nekoliko puta reprizirale serijal „Na veslu priča”, koju je radila produkcija iz Beograda, a deo o meni nazvali „Banatsko tumaralo” (smeh).

Maja Pandurov i „Banatska bajka”…
– Već petu godinu, u saradnji sa Turističkom organizacijom i Gradom koordiniram manifestacijom „Banatska bajka-leto u gradskoj bašti” i karavanima po selima što mi pričinjava ogromno zadovoljstvo. Posebno ističem i ostvarenje dugogodišnjeg sna – „Banatskog internacionalnog festivala vina”. Novo su i pešačke, biciklističke i nautičke ture koje želim da pokrenem, u cilju upoznavanja potencijala našeg bogatog podneblja.
Protekla 2020. je mnogima pokvarila planove. Šta se može od Vas očekivati u 2021?
– Promocija knjige je u planu na leto, u okviru „Banatske bajke”, a što se drugih mesta tiče, zavisi od uslova. Planova imam i uverena sam da ću ih uspešno realizovati uz izuzetne i kvalitetne kolege i saradnike sa svih strana. Otkriću toliko da pišem novu knjigu „Samo sam tebe čekala-njihove priče”. Vraćam se političkim dešavanjima i istorijskim previranjima. Biće i ljubavi naravno i novih otkrivanja…Za sada toliko.
Miroslava Malbaški