SPORTSKI KOLEKTIV IZ MALE SREDINE OSTAVLJA TRAG NA MEĐUNARODNOJ SCENI

Lazarevo poznaju po majstorima karatea

Kada su pre nekoliko godina karatistkinje KK „Zadrugar” počele da učestvuju na prestižnom turniru „Top ten” u Zagrebu, koji okuplja najbolje međunarodne takmičarke, mnogi nisu znali iz kojeg je mesta ovaj karate klub. – Nije Lazarevac, nego Lazarevo – selo Nenada Bjekovića – objašnjavao je tada Miloš Erić, dugogodišnji trener „Zadugara”. Zahvaljujući redovnim učešćima na „Top tenu”, Lazarevo su počeli da pamte po karatistima i karatistkinjama.

NAJVEĆI USPESI NASTAJALI U 25 KVADRATA
Za 25 godina postojanja, u lazarevljanskom karate klubu treniralo je i trenira oko 800 mladih sportista, što je gotovo trećina od ukupne populacije ovog sela. Iznedreno je 150 nosilaca učeničkih zvanja, kao i nekoliko majstora karatea sa crnim pojasevima. Kolekcija „Zadrugara” broji medalje sa svetskih, evropskih, balkanskih i državnih takmičenja u konkurencijama seniora, mlađih seniora i juniora.
Članovi Kluba već godinama neizostavni su u reprezentaciji Srbije, a 2012. i 2017. godine seniorke su bile šampionke države u borbama. U prvoj saveznoj karate ligi Lazarevljani su među najboljima, rame uz rame sa klubovima iz Beograda, Novog Sada, Niša i Aranđelovca, priča Miloš Erić.
– Svi iz sveta karatea se čude i sa divljenjem govore o „Zadrugaru” koji potiče iz jedne male sredine. Na takmičenjima nas prepoznaju: evo Lazarevljana – priča Erić, objašnjavajući glavne odlike „Zadrugarove” škole karatea.
– Oduvek smo insistirali na disciplini i zalaganju, a rezultat je u drugom planu. Postizali smo najveće uspehe u nikavim uslovima. Do pre dve godine trenirali smo u prostoriji Mesne zajednice od 25 kvadrata. Svi su se čudili kako smo uopšte opstali – navodi naš sagovornik.

KARATISTKINJE ZA UZOR
Miloš Erić sa velikim ponosom priča o bivšim i sadašnjim takmičarima Kluba, u kojem su najdublji trag ostavile karatistkinje – devojke za uzor, ističe Erić. Nekadašnja članica „Zadrugara” Sanja Cvrkota je osvajačica dve srebrne i jedne bronzane medalje u pojedinačnoj, i bronzanog odličja u ekipnoj konkurenciji na evropskim prvenstvima. Bila je prvakinja Univerzijade i srebrna na prvenstvu Evrope do 21 godine, navodi Miloš Erić.
Aktuelna šampionka Balkana za seniorke u borbama Marina Radičević bila je evropska prvakinja pre dve godine za mlađe seniorke, srebrno odličje osvojila je u juniorskoj konkurenciji 2016, a 2017. bila je peta na svetu među mlađim seniorkama. Dejan Cvrkota, takođe nekadašnji član „Zadrugara”, osvajač je dve bronzane medalje sa evropskih prvenstava u ekipnoj konkurenciji. Jedna od najperspektivnijih mladih karatistkinja „Zadrugara” jeste četrnaestogodišnja Dunja Rajić, prvakinja Balkana i države.
– Sanja i Marina nikada nisu propustile nijedan trening, u školi su bile izvanredne učenice, posle i na fakultetu, a tim putem ide sada i Dunja Rajić. Dunja ima dovoljno talenta, posvećenosti i discipline, a sada su i uslovi u Klubu bolji. Ali ,to je tek osnova da bismo mogli nešto da očekujemo – kaže Miloš Erić.


Mnoga deca u Lazarevu počinju da se bave karateom ugledajući se na Sanju, Marinu, Dejana i druge članove „Zadrugara”. Veoma je važno imati uzora iz svoje sredine, ističe naš sagovornik. Sanja Cvrkota se ugledala na Snežanu Perić, Marina je pratila svoju klupsku drugaricu Sanju, a Dunja sada ima motivaciju da bude poput njih.
Iako je Miloš Erić trener „Zadrugara” od njegovih početaka, tvrdi da su uspesi Kluba zasluga velikog broja ljudi.
– U Klubu su kao treneri radili Miodrag Marković i Dragan Radičević, a danas su tu Ilijana Mijailović i Milan Stojičić. Veliki doprinos su dali i treneri KK „Zrenjanin” Simo Salapura, Vlada Ilić, Milan Kovačević, Srđan Lagumdžija. Saša Savić, diplomirani karate trener iz Novog Sada i selektor reprezentacije Srbije, radio je sa Sanjom i Marinom kada su studirale u Novom Sadu. Zajedno smo pravili planove njihovih treninga. Takođe, naš Klub uživa veliku podršku karate federacija Srbije i Vojvodine. Za članove Kluba smatramo i sportske lekare dr Ivana Lukića i dr Radmilu Petrin – navodi Miloš Erić.
Napominje da značajnu podršku pružaju seoska mesna zajednica, Grad Zrenjanin, mnoge firme, nekada i farma Zlatica. Erić se zahvaljuje i medijima koji prate aktivnosti „Zadrugara”, ističući da je velika motivacija za decu kada vide sebe u novinama i na televiziji.

  • DOBRI USLOVI
    Od pre dve godine karatisti „Zadrugara” treniraju u adaptiranoj prostoriji u potkrovlju sportskog centra u Lazarevu. – Novu salu uredili smo na predlog prijatelja iz Lazareva, pre svega Novice Dunđera. Bio sam pesimista da ćemo uspeti sve da sredimo. Međutim od Pokrajine smo dobili novac za projekat, a kasnije se i Mesna zajednica uključila. Napravili smo dobar kutak za treniranje, imamo svlačionice, kupatila, strunjače u celoj prostoriji – objašnjava Erić.

 

  • UVEK TRAŽIM IDEALNO
    Miloš Erić se karateu obreo nakon godina bavljenja fudbalom. Trinaest godina bio je sekretar i trener u KK „Zrenjanin”. – Došao sam na poziv Zorana Jerkovića. Razišli smo se, ali ne mogu da zaboravim da mi je tada pomogao – kaže Erić. Za sebe tvrdi da je strog i zahtevan, ali pravičan trener. – Moja ćerka je kao uspešna karatistkinja imala stipendiju KK „Zrenjanin”, ali sam je ukinuo i ona je napustila karate zbog toga. Bila je talentovana, ali je trebalo više da se trudi. Da sam njoj progledao kroz prste, onda bih izgubio autoritet i moja reč ne bi ništa značila. Krivo mi bude, i tu sam nepopravljiv, kada neko ko ne radi kako treba i nema iza sebe rezultate na kraju bude nagrađen „po rođačkoj i prijateljskoj vezi”. Ali toga ima i pravdu niko nije isterao, pa neću ni ja, mada se trudim. Uvek tražim idealno – priznaje Erić.

Milana Maričić
Foto: Fejsbuk KK Zadrugar