8.300 KVADRATA GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA RASPOLAGANJU ULAGAČIMA

Placevi u gradu skuplji nego lane

Nakon Odluke gradonačelnika od 5. jula, lokalna samouprava je na prodaju ponudila više parcela u gradu i selima namenjenih za porodično stanovanje, odnosno izgradnju stambenih i poslovnih objekata, kao i onih za javne namene. Do 7. avgusta traje prikupljanje pismenih ponuda. To je prvi oglas ove godine.
Prodaje se zemljište u ulicama: Igmanska, Titelska, Majora Gavrilovića (Mesna zajednica Berbersko-bolnica), Begejski red (Mala Amerika), Opovačka (Zeleno polje), kao i placevi u Čenti, Belom Blatu, Lukinom Selu i Aradcu. U pitanju je površina od 8.300 kvadrata, navodi zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
– U poređenju sa ranijim godinama cene ponuđenog zemljišta su znatno više, s obzirom na dešavanja u okviru tržišta nekretnina. U naseljenim mestima ostale su niže, kako bi se podstakla i gradnja po selima – poručuje Santovac.

Četiri placa u Igmanskoj već su bila oglašena za prodaju u aprilu prošle godine, ali bez uspeha. Reč je o površini od oko 2.500 metara kvadratnih, na neparnoj strani ulice, preko puta kuća broj: 4, 6, 8 i 10.
U Titelskoj se prodaje pretposlednja parcela na kraju trase, prema Potiskoj ulici, od 351 kvadrata.
Plac u Majora Gavrilovića ima 763 kvadrata i na njega izbija ulica Vojislava Despotova.
Parcela u Begejskom redu ima 274 kvadrata i nalazi se pored kuće na broju 25a, prema GIS-u.
U rubnoj Opovačkoj ulici nude se dve susedne parcele ukupne površine 757 kvadrata na brojevima 32 i 30.
Što se tiče sela, u Čenti se prodaje parcela od 793 kvadrata u ulici Uroša Predića broj 4; u Belom Blatu poslednji plac na kraju sela u ulici Ive Lole Ribara od 1.479 kvadrata; u Lukinom Selu 840 kvadrata u ul. Svetozara Markovića između brojeva 9 i 11; i u Aradcu parcela od 450 kvadrata u ul. Velimira i Boška Nenadova između brojeva 17 i 21.
Lane je u dva navrata nuđeno gradsko građevinsko zemljište. U aprilu je prodato oko 5.000 kvadrata iz zone porodičnog stanovanja u ulicama: Patrijarha Pavla, Kajmakčalanskoj, Dr Laze Kostića, Nade Dimić i Majora Gavrilovića, kao i plac u Čenti. Od toga je prihodovano 18,5 miliona dinara.
Zatim je, nakon oglasa u novembru, Grad prodao 2.048 kvadrata sa 4 od 6 ponuđenih lokacija, navodi Saša Santovac.
– U pitanju je zemljište za izgradnju porodično-stambenih objekata na lokalitetima u ulicama Milentija Popovića, Nade Dimić, Miroslava Krleže. U Jug Bogdana je prodata parcela površine 837 kvadrata za izgradnju poslovnog objekta. Od ove prodaje Grad je prihodovao skoro 16 miliona dinara – ističe zamenik gradonačelnika.
Podseća da je obaveza svakog investitora da na kupljenoj lokaciji izgradi objekat u skladu sa važećim planskim dokumentom, u roku od pet godina od kupovine.

M. Maričić