SRBI PROSLAVLJAJU SVETOG NIKOLU: Najčešća slava u našem narodu

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Nikoljdan – praznik posvećen Svetom Nikolaju Mirlikijskom čudotvorcu, svetitelju koji se smatra zaštitnikom mornara, moreplovaca, putnika, dece ali i svih onih koj plove po moru života. Mnogi hramovi širom pravoslavlja, ali i u rimokatoličkoj crkvi posvećenu su upravo njemu, a sveti Nikola sa smatra najčešćom slavom kod Srba. Izreka kaže da tog dana polovina slavi, a druga polovina ide na slavu. Prema verovanju mornari i moreplovci danas ne plove i svoje lađe zaustavljaju gde god da se nađu.

Kako običaji nalažu na dan slave domaćini prvo odlaze na liturgiju kako bi u duhovnoj sabornosti i na dostojanstven način proslavili svog zaštitnika. U spomen svetitelju prinosi se kolač, žito (koljivo) i crveno vino. Na dašnjoj svetoj liturgiji u Uspenskom hramu, u mnogo manjem broju i skromnije nego inače, vernici su obeležili Nikoljdan.

Prema žitijima svetih, Sveti Nikola se rodio u grčkoj koloniji Patari, u 3. veku (280. godine) u maloazijskoj rimskoj provinciji Likiji, u vremenu kada je oblast prema kulturi bila helenistička.

-Nikola je bio veoma religiozan od ranog detinjstva i svoj život je potpuno posvetio hrišćanstvu. Rođen je u bogatoj, hrišćanskoj porodici gde je i stekao osnovno duhovno obrazovanje. Kada su njegovi roditelji umrli, Sveti Nikola je bogastvo koje je nasledio razdelio siromašnima. U mladosti je putovao u Palestinu i Egipat, a po povratku u Likiju, postao je episkop Mire, a takođe je bio i učesnik prvog vaseljenskog Sabora u Nikeji održanog 325. godine za vreme cara Konstantina Velikog. Često se u ikonografiji prikazuje sa mitrom na glavi, simbolom njegovog episkopstva – stoji u prologu Svetog vladinke Nikolaja Velimirovića.

 

M.Malbaški