SREDNjE ŠKOLE DOBIJAJU NOVE ĐAKE: 70 ODSTO UČENIKA UPISALO PRVU ILI DRUGU ŽELJU

Niko neće ostati neupisan

U prvom upisnom krugu, jedino su zrenjaninska Tehnička i Muzička škola „Josif Marinković” popunile sva mesta. Uspehu su se posebno obradovali u Tehničkoj školi koja 2019/2020. školsku godinu počinje sa 240 novih đaka, odnosno osam odeljenja. Tim pre što je, u odnosu na prethodnu godinu, sada bilo i odeljenje više – bravarzavarivač po trogodišnjem programu.
U vrhu su po popunjenosti odeljenja i Medicinska škola (četiri slobodna mesta za medicinske sestre, na mađarskom jeziku) i Zrenjaninska gimnazija (sedam mesta u odeljenju opšteg smera na mađarskom jeziku).
U 49 srednjobanatskih škola, za polaganje završnog ispita prijavilo se 1.746 učenika za polaganje završnog ispita. Izlaznost učenika u junskom roku, sva tri dana je bila 98 odsto (1.690 učenika). U srednjim stručnim školama i gimnazijama bilo je 1.280 mesta na četvorogodišnjim smerovima i 510 na trogodišnjim. Praktično, 11. jula je završen upis u drugom roku.
Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković” je, posle prvog kruga, imala 12 slobodnih mesta za kuvare (odeljenje na mađarskom). Za dekoratera zidnih površina, u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla”, bila su četiri slobodna mesta, a za elektrotehničara informatičkih tehnologija, na mađarskom jeziku, 11.
Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić” poslednjih godina ima teškoća sa upisom učenika. Tako je sada, posle prvog roka, ostalo slobodnih 16 mesta za pekare, 11 za mesare, osam za operatere u prehrambenoj industriji, za tehničare za polimere 29 (prijavio se samo jedan kandidat!), modelara odeće 13… Za dva rukovaoca – mehaničara poljoprivredne tehnike, u Poljoprivrednoj školi su posle upisnog roka ostala dva mesta, za cvećara-vrtlara 14 i tehničara hortikulture 9.
U novocrnjanskoj Srednjoj školi „Đura Jakšić” za drugi rok je ostalo 17 mesta – opšti tip, šest za ekonomske tehničare i četiri za trgovce. Srednja škola u Novom Bečeju „ostala” je bez 16 modnih krojača, tri tehničara mehatronike i 10 opšti tip. Sečanjska Srednja škola „Vuk Karadžić” nije upisala 11 mehaničara grejne i rashladne tehnike, 10 ekonomskih tehničara i 20 za odeljenje opšteg tipa.
Moguće je da će u konačnom upisnom zbiru neka od slobodnih mesta biti upisana. Na „popravnom” o pravilnom popunjavanju liste želja bilo je 27 kandidata. Takođe, za pojedine škole u Zrenjaninu prijavili su se (i našli se na listi) i učenici iz drugih gradova, recimo iz Požarevca. Takođe, ima i učenika iz srednjeg Banata koji su konkurisali za škole u drugim mestima. Uglavnom, nijedan đak neće ostati neupisan. Prvi podaci čak pokazuju da je 70 odsto učenika upisalo prvu ili drugu želju.

  • U GIMNAZIJI ZADOVOLJNI
    – Zrenjaninska gimnazija je ove godine upisala 10 odeljenja, samo nekoliko je ostalo slobodnih mesta na opštem tipu, na mađarskom jeziku. Inače, odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku je popunjeno.
    Ministarstvo prosvete je pokrenulo inicijativu da gimnazije otvaraju informatička odeljenja za decu sa posebnim sposobnostima. Ova odeljenja treba da imaju minimalno 15, a maksimalno 20 učenika. Mi smo prošle godine prvi put otvorili ovo odeljenje i upisali smo 20 učenika.

M. Bečejac