ŠTA JE NAJVIŠE MUČILO STANOVNIKE MESNIH ZAJEDNICA U GRADU ZRENjANINU

Loši kolovozi još gori po neosvetljenim ulicama

Najčešći zajednički problemi stanovnika u različitim delovima grada su infrastrukturni, bilo da su mesne zajednice prijavljivale postojanje brojnih rupa u mnogim gradskim naseljima ili ruinirane trotoare, neasfaltirane puteve ili sporne raskrsnice na kojima je loš pregled protoka saobraćaja.
Komunalni problemi su, prema izveštaju gradskih mesnih zajednica za prošlu godinu koji je podneo Živko Gavrilović, šef odseka za mesne zajednice i birački spisak u Gradskoj upravi Grada Zrenjanina, a usvojila Skupština Zrenjanina, takođe veoma opterećujući za stanovnike Zrenjanina.
Mnoge mesne zajednice prijavile su kao velike probleme i održavanje ulične rasvete i uništavanje mobilijara po parkovima i dečjim igralištima u prošloj godini.

REALIZOVANE AKTIVNOSTI
Većina planiranih aktivnosti su realizovane, a svaka MZ je predstavila i plan i program koji će pokušati da ostvare u tekućoj godini.
MZ „Berbersko-Bolnica” u 2017. godini planira da uredi raskrsnicu kod pružnog prelaza koji je više puta mogao da ugrozi ljudske živote, budući da signalizacija povremeno ne radi. Ono što u ovoj godini čeka MZ „Veljko Vlahović” jeste, osim popravljanja kolovoza, pojačavanje osvetljenja između zgrada na Bulevaru Veljka Vlahovića.
Prema izveštaju, jedna od MZ koja je prijavila mnoštvo problema jeste „Gradnulica”. Meštani na teritoriji ovog naselja imaju problem sa gradskim prevozom, koji je odnedavno i izmenjen, a rešen je problem u Ulici cara Dušana, gde su šahtovi smetali vozačima zbog izdignutog položaja na putu. Ozelenjavanje je, kao i u većini drugih naselja, takođe označeno kao jedan od prioriteta u narednim godinama.
Teretni saobraćaj uništava kolovoz i smeta stanovnicima na teritoriji MZ „Dolja Crni Šor”, a u ovoj zajednici kažu da je i popravka kolovoza gorući problem.
Mesna zajednica „Dositej Obradović” jedina je koja ima tri zaposlena, a među realizovanim i nerealizovanim aktivnostima koje su isplanirane za prošlu godinu nalazi se i projekat „Participativno budžetiranje”. Prostor namenjen za okupljanje mladih osoba sa invaliditetom, penzionera u Koče Kolarovoj ulici biće uređen ove godine. Ovaj projekat, tačnije osnivanje kancelarije za pomoć osobama sa invaliditetom, treba da ostvari i MZ „Centar”.

NOVAC OD RENTE
Mesna zajednica „Žarko Zrenjanin” jedna je od retkih mesnih zajednica koje imaju priliv novca od naftne rente, ali kako se navodi u izveštaju koji je usvojila Skupština, mnoge stvari nisu ostvarene jer priliv novca od rente nije realizovan u iznosu koji je planiran.
Probleme sa saobraćajem imaju i stanovnici u naselju Zeleno polje. Naime, i u našim novinama su se građani često žalili na to, da treba pojačati signalizaciju ili postaviti „ležeće policajce”. U ovoj Mesnoj zajednici takođe smatraju da je potrebno ozelenjavanje ulica.
Urban mobilijar i oštećeni rekviziti na dečjim igralištima muče stanovnike Male Amerike, a u pojedinim ulicama je potrebno, kako se nabraja u izveštaju Živka Gavrilovića, i ozelenjavanje i asfaltiranje oštećenih trotorara, kao i renoviranje zgrade tamošnje mesne zajednice. Međutim, prioritet u 2017. godini je rešavanje problema izlivanja fekalne kanalizacije u ulici Begejski red.
MZ „Mužlja” je kao potrebe za naredni period izdvojila, osim rupa na kolovozima, i izgradnju biciklističke staze kroz glavnu ulicu i renoviranje zgrade bivšeg bioskopa.
„Ležeće policajce” kod vrtića „Maslačak” žele stanovnici na teritoriji MZ „Nikola Tesla”. Njima muke zadaju i trotoari „zreli” za popravku, dok se na stanje kolovoza žale stanovnici MZ „Sava Kovačević”.
Manjak osoblja u zdravstvenim ambulantama i visoka cena daljinskog grejanja težišni su problemi onih koji žive na teritoriji MZ „Sonja Marinković”.
Ključni izazovi na teritoriji „Šumice” su iz oblasti komunalne opremljenosti, održavanja njene postojeće infrastrukture.

  • MUŽLJA IZNAJMLJUJE SEKRETARA LUKINOM SELU
    Mesna zajednica „Mužlja” ima zaključen ugovor sa Lukinim Selom, u koje jedan dan u nedelji sekretar iz Mužlje ide da obavi poslove sekretara. Osim sekretara, u MZ „Mužlja” je zaposlen i komunalni radnik, koji se finansira iz budžeta Grada Zrenjanina.
  • 20 ZAPOSLENIH U MESNIM ZAJEDNICAMA
    Zrenjanin je podeljen u 14 naselja, a u mesnim zajednicama je na neodređeno zaposleno 20 radnika, uglavnom sekretara mesnih zajednica i komunalnih radnika. Iz budžeta Grada Zrenjanina je izdvojeno više od 20 miliona za gradske mesne zajednice. Taj novac je, po pravilu, utrošen na plate radnika i tekuće troškove.

Suzana Kokavski