POHVALE ZRENjANINU OD PREDUZETNIKA: PRIMER ZA UDRUŽIVANjE

Poslodavci da budu društveno odgovorni

POHVALE ZRENJANINU OD PREDUZETNIKA: PRIMER ZA UDRUŽIVANJE
Zrenjanin je jedan od gradova koji prednjače u udruživanju poslodavaca. Davno je shvatio značaj pristupanja Uniji poslodavaca Srbije i NALED-u. Samo formiranje ZREPOK-a je dokaz da se poslodavci u ovom gradu ponašaju društveno odgovorno, sa željom da unaprede svoju sredinu i da joj daju maksimum ono što mogu – ocenio je Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) prošle nedelje, kada je prisustvovao okruglom stolu, na kojem je tema bila značaj udruživanja poslodavaca.
Predsednik UPS je dodao da su poslodavci, prema evropskim standardima, deo socijalnog akta između lokalne i državne vlasti, sindikata i privrede, i da se samo uz zajednički rad može imati više novca za društvene aktivnosti.

FORMIRANJE SOCIO-EKONOMSKIH SAVETA
– Dozvolili smo sebi da budemo na repu evropskih zemalja, iako imamo evropske želje i evropsku kulturu. Mi smo evropski narod. Nedostaje nam da imamo evropsku privredu, a ona je, nažalost, blizu afričkoj privredi – izjavio je Atanacković.
Na pitanje šta je potrebno da bi se takvo stanje promenilo, naveo je da je formiranje socijalno-ekonomskih saveta veoma važno.
– Poslodavci uglavnom gledaju da spasu svoje firme i nemaju ni vremena, a često ni želja da se udružuju. Srbiji sledi otvaranje poglavlja 19 u pregovorima sa EU, i to podrazumeva socijalno partnerstvo. Mi smo dobili lošu ocenu u tom delu. Ako smo sebi zacrtali EU kao cilj, onda moramo ispuniti zahteve zajednice kojoj težimo.
Predsednik ZREPOK-a Stevo Kočalka smatra da je takođe neophodno unapređivanje obrazovnog sistema. – Jedan deo onoga što treba da se uradi u budućnosti jeste vezan za zajednički nastup prema onima koji pružaju različite usluge članovima Unije, a drugi deo zadatka je da se unapredi obrazovanje. To je neophodno svima nama.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Bojović i Vojvođanskog metalskog klastera Zoran Pekez.
– Mi radimo već 10 godina na unapređenju okruženja na lokalnom i nacionalnom nivou u Srbiji, i radimo mnogo sa lokalnim poslovnim udruženjima. Oni koji će napraviti pravu promenu jesu udruženja koja znaju prilike na teritoriji na kojoj posluju. Jedno je kada pričate sa nekim na nacionalnom nivou, a drugo kada pričate sa nekim ko je na lokalu, koji zna da li će i kako ta njegova privredna delatnost da opstane. On možda neće znati koji član zakona se odnosi na problematiku, ali znaju kakve ti zakoni imlikacije imaju. Upravo u tome je korist samog udruživanja poslodavaca – objasnila je Jelena Bojović iz NALED-a.

VEĆI PROMET ALI PAD PRIVREDNE AKTIVNOSTI
Unija poslodavaca Srbija – poslodavci Zrenjanina priredili su okrugli sto u kongresnoj sali Hotela „Vojvodina” u četvrtak, 29. juna. Ova organizacija u Zrenjaninu od prošle godine ima 30-ak članova više, a prema rečima predsednika Gorana Nešića, povećan je i broj zaposlenih i ukupni prihod od prometa svih članova zajedno. Ipak, srednji Banat ima konstantni pad privredne aktivnosti, što nije za pohvalu.
– Situacija u srednjem Banatu mora da se menja. Zajednički cilj svih nas mora biti da tu negativnu stopu aktivnosti okrenemo na pozitivnu. Trebalo bi da aktiviramo i registrovane privredne subjekte, da budu agilniji i aktivniji u pristupu raznim fondovima. Treba biti aktivniji, brži, zato i Unija postoji, da pokuša da omogući preduzetniku i privrednim društvima brže informacije o aktuelnostima o konkursima koje može da iskoristi – kazao je Nešić.

  • ŽELJKA MILOŠEVIĆ: UNAPREDITI PREDUZETNIŠTVO
    – Grad Zrenjanin ima istaknut preduzetnički duh. Mi želimo da još više osnažimo naše preduzetnike. Naša Gradska uprava ima organizovana odeljenja koja rade na tom polju, i mi smo uvek tu za naše preduzetnike, da im pomognemo u rešavanju problema. Svakoj gradskoj upravi je cilj da otvara nova radna mesta, da edukuje i sarađuje sa svim organizacijama. Za mene je zadovoljstvo što se i sve veći broj žena uključuje u preduzetništvo – istakla je pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević. 

 

S. K.