STARE FOTOGRAFIJE SU NEPROCENjIVO BLAGO, A SUDEĆI PO ФОТО-ARHIVI LIST „ZRENЈANIN” JE VEOMA BOGAT

Nostalgično putovanje u prošlost

Kako je nekada izgledao naš grad, koliko se promenio, da li se bolje živelo, šta su ljudi radili, kako su se odevali? Na bezbroj takvih i sličnih pitanja, osim onih koji su živeli u tim vremenima i bili akteri raznih događaja, najbolji odgovor daju fotografije. I istina je da govore više od reči…
Naše nostalgično putovanje šezdesetim godinama prošlog veka započeto je nedavno, kada je fotoreporter Jovan Njegović Drndak počeo da „kopa” po bogatoj, ali još uvek nedovoljno istraženoj, arhivi lista „Zrenjanin”.
Oduševljeni onim što smo videli, rešili smo da u ovom broju objavimo deo fotografija. Mnoge čitaoce one će vratiti u prošlost, detinjstvo ili mladost, podsetiti ih na neka za njih bolja i lepša vremena. Oni mlađi će, pak, možda uočiti obrise današnjeg izgleda Zrenjanina, čuditi se činjenici da je nekada ispod mosta na suvom tekao Begej, da je na toj reci postojalo uređeno kupalište, a u centru velika fontana.
Možda je sada mnogima nezamislivo, ali živelo se nekada vrlo dobro i bez interneta, kompjutera i mobilnih telefona, bez mega-marketa i tržnih centara. Zrenjaninska pijaca bila je krcata robom, mahom domaće proizvodnje i ručne izrade. Deca su i tada bila lepa i vesela, žene elegantne, a grad fotogeničan.

B. M.