STIŽE POMOĆ OPŠTOJ BOLNICI „ĐORĐE JOANOVIĆ” OD POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO

Osposobiće jedan agregat za hlađenje

Opšta bolnica „Đorđe Joanović” dobila je na javnom konkursu za finansiranje, odnosno sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova 15,7 miliona dinara za popravku rashladnog sistema, saopštili su iz Bolnice.
U toj ustanovi postoji tzv. čiler sa vazduhom hlađenim kondenzatorom rashladnog kapaciteta 1,2 megavata.
-Osim toga, dobili smo i 10 miliona, za koje ćemo kupiti i digitalni RTG aparat za Odeljenje radiologije – navodi se u saopštenju.
List „Zrenjanin” je već pisao o ovoj temi, a za naše novine je govorio pomoćnik direktora Bolnice za organizaciju, koordinaciju i nemedicinske poslove Srđan Kalnak. Kako nam je objasnio, najveća zdravstvena ustanova u Srednjem Banatu poseduje dva rashladna agregata, od kojih je jedan radio sa 50 odsto kapaciteta, a drugi je neispravan i ne radi. Za rešenje ovog višegodišnjeg problema potrebna je nabavka novih rashladnih agregata, čija je vrednost oko 20.000.000 dinara po jednom. Pitali smo u ovoj zdravstvenoj ustanovi da li će 15,7 miliona biti dovoljno da se jedan od agregata osposobi, a odgovor je bio – da.
Temperature od 35 do više od 40 stepeni, koliko je izmereno ovog leta u Zrenjaninu, pacijenti su teško podnosili, a ništa bolje nije bilo ni zaposlenima u Bolnici.
– Lekari i medicinske sestre rade u izuzetno teškim uslovima i ulažu maksimalne napore kako bi svi pacijenti u potpunosti bili zbrinuti. Veliki je problem u operacionim salama gde hirurzi operišu pod punom opremom. Ništa manje ne trpi ni osoblje u Specijalističkoj poliklinici gde se dnevno pregleda i do hiljadu pacijenata – rekao je za list „Zrenjanin” dr Vladimir Arbutinov, pomoćnik direktora za medicinske poslove, obrazovanje i naučnoistraživački rad. On je pohvalio sve radnike za učinak na poslu u takvim uslovima.
S. K.