STOP NEPRIJATNIM MIRISIMA IZ KAFILERIJE: Građani pišu prijave zbog zagađenja životne sredine

Grupa građana iz naselja „Ruža Šulman“ organizovala je danas pre podne  potpisivanje prijave zbog zagađenja životne sredine, i uputiće ih Gradskoj upravi, Odeljenju inspekcije – Odsek za zaštitu životne sredine. Povod  je dugogodišnji nepodnošljiv smrad koji, po njihovoj proceni, dolazi iz iz pravca pogona firme DOO „Prekon“ (kafilerija), koji se posebno oseća u naseljima „Ruža Šulman“, „4.juli“, „Lesnina“. „Zeleno polje“, ali i drugim.

– Ovaj više nego neprijatni miris u tolikoj meri remeti normalan život i funkcionisanje stanovnika Zrenjanina i da je njegovo prisustvo indicija da se radom DOO „Prekon“ u vazduh emituju gasovi koji su štetni po zdravlje ljudi. I bez ostalih vidova  štetnih uticaja na zdravlje ljudi, sam po sebi smrad je takve jačine da nas onemogućava u normalnim životnim aktivnostima i normalnom funkcionisanju, izaziva gađenje, mučnine, povraćanje, nepodnošljivu nelagodu – stoji, između ostalog, u prijavi inspekciji  od koje se očekuje da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Odziv građana je, urkos kiši, bio veliki. Kako nam je rekla Tijana Šijaković, ovo je prva akcija prikupljanja prijava građana i naglasila da to nema nikakve veze sa politikom. Prilikom potpisivanja, primenjene su sve zdravstvene zaštitne mere – od dezinfekcije, nošenja maski, do propisane distance.

Samoinicijativno,  jedna grupa građana na svoj način izražava protest ubacujući vreće smeća u dvorište kafilerije. Kako je rekao Vladimir Dragić, u akciji „Stop Kafijeriji – da Zrenjanin diše“, učestvuje sve više građana koji su se na, kako kažu, očajnički čin, odlučili jer život u gradu zbog ovoga postaje nepodnošljiv.

M. Bečejac