STS AVIJACIJA U EČKI: ORALNA VAKCINACIJA PREDATORA PROTIV BESNILA IZ VAZDUHA

Na teritoriji Grada Zrenjanina je protekle nedelje započeto oralno vakcinisanje životinja predatora (lisica, šakala, divljih mačaka…) iz vazduha. Ovu kampanju sprovodi i finansira Evropska unija, a vakcine „lisvulpen“ proizvodi firma „Bioveta“ iz Češke, dok distribuciju za Balkan radi firma „STS Avijacija“ iz Beograda u saradnji sa firmom „Provet“ isto iz Beograda, koji su zaduženi za uvoz, transport i skladištenje vakcina.

Ekipa lista „Zrenjanin“ posetila je pilote „STS Avijacije“ na aerodromu Ečka, kojima je ovo druga i poslednja radna nedelja u našem gradu. Kako saznajemo iz razgovora sa Acom Đorđevićem, menadžerom za zemaljske odnose u „STS Avijaciji”, posadu čini 24 pilota i 11 operatera, koji su zaduženi za kompletnu logistiku.

– Ovaj aerodrom je prvi u Srbiji na kojem radimo ovu kampanju, drugi će biti u Užicu, a treći u Boru. Sa ta tri aerodroma pokrivaćemo celu Srbiju. Vakcinisaćemo i u Bosni i Hercegovini sa dva aerodroma, Crnoj Gori, Hrvatskoj i u Rumuniji sa četiri aerodroma jer je velika zemlja, i u Bugarskoj sa tri. Jedan let u proseku traje od dva do tri sata, što zavisi od težine rute kojom se leti – objašnjava Đorđević.

Imali smo prilike da zavirimo u unutrašnjost aviona, da vidimo istovar i utovar vakcina iz hladnjače u avion, kao i pripremu vakcina za izbacivanje iz aviona. Među pilotima ima i Zrenjaninaca Saša Antonović, pilot sa dugom karijerom, Goran Titin, profesionalni pilot, kao i Jovan Dimić, tehničko lice, i svi su bili veoma raspoloženi za razgovor i saradnju.

– Kampanja će trajati još pet godina i smatram da je ovo plemenito delo jer je besnilo neizlečiva bolest, a broj obolelih lisica je u porastu zadnjih godina. Otkako smo u kampanji suzbijanja, dobili smo informaciju da je ova oralna vakcinacija vrlo uspešna i da se drastično smanjuje broj besnih životinja – kaže naš sagovornik. – Nosimo lepo iskustvo iz Zrenjanina i od ranije. Smešteni smo u Kaštelu „Ečka“ gde uživamo u prirodi, koliko nam slobodno vreme dozvoli, jer nam dan počinje u četiri ujutru i završava se uveče. Mogu da kažem da ste ljubazni domaćini i da se zaista osećamo kao kod kuće.
I.B.
Fotografije: Jovan Njegović Drndak

pilot platforma tocenje goriva u avion utovar-istovar vakcina uzletinje aviona