STUDENTI SE VRAĆAJU U VISOKOŠKOLSKE USTANOVE I STUDENTSKE DOMOVE

Uskoro ispiti uživo, učenje na daljinu do kraja maja

Na sajtu Visoke škole strukovnih studija u Zrenjaninu stoji obaveštenje za studente da još danas, 8. maja, mogu da, elektronskim putem, prijave ispite. To se uklapa u zvanični početak rada visokoškolskih ustanova 15. maja, prema informacijama od utorka. Ranije, Mladen Šarčević, ministar prosvete i tehonološkog razvoja, najavio je nastavak letnjeg semestra, koji je prekinut zbog pandemije virusa korona.
– Mislim da je period u drugoj polovini maja potpuno dobar i izvestan, on postaje simulacija za aprilski rok. Onda nam junski rok ostaje čist i imamo potpune uslove da godinu završimo po planu – istakao je Šarčević uz napomenu da u našem zakonu ne postoji mogućnost polaganja ispita na daljinu, pa će studenti znanje proveravati na fakultetima i visokim školama, ali uz sve mere zaštite.

Nastava u bloku od tri nedelje
Sem toga, pojedini fakulteti treba da organizuju i praktičnu, blok nastavu, da sve pripreme za redovan junski ispitni rok i, ujedno, da za buduće brucoše omoguće, u bezbednim uslovima, polaganje prijemnog ispita za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija 2020/2021. Ministarstvo je o tome poslalo uputstvo Konferenciji univerziteta Srbije (KONUS), Konferenciji akademija i visokih škola i univerzitetima.
Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu u toku je dezinfekcija zgrade, prema preporukama Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, i shodno merama u cilju daljeg sprečavanja širenja kovida 19, kako bi se buduće aktivnosti realizovale sa najmanje zdravstvenog rizika za studente i zaposlene.
– U očekivanju zvaničnih informacija o povratku studenata, već smo preduzeli sve potrebne mere za dezinfekciju fakultetskog prostora, koji obavlja akreditovana ustanova, nabavićemo dezinfekciona gazišta, dezobrijere. Očekujemo i dodatna uputstva – kaže prof. dr Dragica Radosav, dekanka Fakulteta.
Dr Radosav ističe da je u utorak stiglo uputstvo sa potpisom ministra Šarčevića da 15. maja počinju zvanično da rade, uz poštovanje mera zaštite, a da će onlajn nastavu profesori držati do kraja meseca.
– Znači, imaćemo i praktičnu nastavu i proveru znanja, kao i konsultacije. Sve visokoškolske ustanove će utvrditi ispitne rokove, tako da ćemo o tome uskoro obavestiti naše studente koji nisu samo iz Zrenjanina već i iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske… Za računarske i laboratorijske vežbe, nastava u bloku ne može da bude duža od tri nedelje, tako da ćemo u taj termin uklopiti obaveze – naglašava dr Dragica Radosav.
Na zrenjaninskom fakultetu studira 1.650 studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama. Dnevno ih na predavanjima i vežbama bude blizu 500. Od daljih uputstava zavisi koliko će njih moći da bude u istom momentu na fakultetu. Objavljen je i konkurs za upis u novu školsku godinu, a upisne aktivnosti biće kao i ranije.

Plan laboratorijskih vežbi
Informacije o protokolima stižu svakodnevno, a kako smo čuli u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija, 7. maja je trebalo da bude održan sastanak Ministarstva prosvete i Kriznog štaba za zdravstvo sa kojeg se očekuju detaljna uputstva o primeni vanrednih mera.
– U maju i tokom juna održaće se ispiti za studente svih godina i studijskih programa. Zaštitne mere podrazumevaju da svi studenti i radnici u zgradi moraju imati zaštitne maske i rukavice. Poštovaće se minimalna interpersonalna distanca. U učionice i kabinete moći će da ulazi samo maksimalni broj studenata u zavisnosti od površine učionice. Redovno će se dezinfikovati površine: kvake, vrata, stolovi, stolice… Ukoliko se za neki ispit prijavi veći broj studenata, polagaće po grupama u više učionica ili u različitim terminima- naglašava dr Mile Lovre, direktor Visoke tehničke škole.
Lovre dodaje da je Ministarstvo prosvete već poslalo upit za trebovanje neophodnih količina maski, rukavica i alkohola.
– Mi ćemo tražiti da nam se ta sredstva hitno dostave. Poštovaćemo sve naredbe, preporuke i uputstva koje budemo dobijali od nadležnih državnih, odnosno prosvetnih organa u cilju zaštite studenata i radnika – dodaje dr Lovre.
Kako nam je rekao dr Miodrag Kovačević, zamenik direktora, sačinjen je plan vežbi za drugu polovinu maja, za 11 predmeta. Biće angažovano 336 studenata sa kojima će raditi sedam saradnika, tri laboranta i šest nastavnika.
– Ne znamo koliko će nam se studenata javiti. Uglavnom, grupe veće od 20 studenata će biti podeljene prema mogućnostima rada i laboratoriji – navodi dr Kovačević.
Studenstki dom „Mihajlo Predić – dr Miša” ima mesta za 208 studenata. Oni su se, zbog vanrednog stanja, iselili 26. aprila. Koliko njih će se vratiti, zavisi od obaveza koje imaju na Tehničkom fakultetu i Visokoj tehničkoj školi.

  • OBAVEŠTENJA ZA STUDENTSKE CENTRE
    Prema uputstvu, visokoškolske ustanove treba da univerzitetskim studentskim centrima do 11. maja na objavljenu elektronsku adresu dostave objedinjene spiskove studenata koji će prisustvovati praktičnim, odnosno laboratorijskim vežbama. Takođe, da im do 11. maja ili pet dana pre početka aprilskog ispitnog roka na elektronsku adresu dostave spiskove prijavljenih studenata, kao i onih koji pohađaju blok nastavu.

Milena Bečejac