SUĐENjE FIRMI „PREKON” ZBOG NEIZMERENIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA U VAZDUHu – I GRAĐANI SE ŽALILI NA NEPRIJATNE MIRISE

Ročište se nastavlja u aprilu
Glavni pretres koji se vodi u predmetu protiv „Prekona“ – Kafilerije održan je u ponedeljak, 26. marta, pred Privrednim sudom u Zrenjaninu
Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu podnelo je optužni predlog zrenjaninskom Privrednom sudu u maju 2017. godine protiv firme „Prekon” kao pravnog lica i S. P. kao odgovornog lica, nakon što je Odeljenje Komunalne policije inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija Gradske uprave Osnovnom javnom tužilaštvu podnelo prijavu zbog privrednog prestupa Zakona o zaštiti vazduha.
Firmi „Prekon”, koja se bavi reciklažom otpadaka i ostataka životinjskog porekla, stavlja se na teret da u periodu od 1. januara do 30. juna 2016. godine nisu izmerili zagađujuće materije u vazduhu na emiteru Kur-majerov toranj i emiteru kotla za sagorevanje koji se koriste u tehnološkom procesu, preko ovlašćenog pravnog lica. Glavni pretres koji se vodi u predmetu protiv „Prekona” – Kafilerije održan je u ponedeljak, 26. marta, pred Privrednim sudom u Zrenjaninu, a sledeći je zakazan za 18. april.

KOME IDU PRITUŽBE GRAĐANA
Na ročištu je nastavljen dokazni postupak, odnosno saslušanje svedoka u prisustvu okrivljenih, njihovog advokata Štefanije Pacek i tužioca. Prvi saslušani svedok bio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta Mesne zajednice (MZ) „Dositej Obradović”. Kako saznajemo, Radišić je pozvan da potvrdi da li je vodio razgovor sa S. P, direktorom „Prekona”, tačnije jednim od okrivljenih, prošle godine.
Radišić je rekao da je, po službenoj dužnosti, pozvao S. P. na razgovor uoči manifestacije „Dani piva” ne bi li saznao da li firma preduzima mere za smanjenje širenja neprijatnih mirisa, ali i da, ako je moguće, obustavi rad kad je najveća koncentracija ljudi na trgovima tokom pivske fešte. Na pitanje suda da li se neprijatni mirisi šire do centra, svedok je odgovorio da je bilo usmenih pritužbi građana, a najviše žalbi dobijaju u MZ „Dositej Obradović” i da je njegova obaveza i kao pomoćnika gradonačelnika i kao predsednika Saveta da reši taj problem. Radišić je naveo da se za vreme prošlogodišnjih „Dana piva” smrad nije osetio.
Nakon pitanja suda da li je osećao taj neprijatan miris u naselju Ruža Šulman gde stanuje, odgovorio je potvrdno, ali samo napolju, i da se njegov komšiluk nije žalio. Usledilo je pitanje tužioca u koje doba godine oseća taj miris i da pojasni kada su dobili pritužbe građana u Mesnoj zajednici. Prema Radišićevim rečima, neprijatan miris je osetio tokom leta i noću. Kako je rekao, s obzirom da u tom naselju živi od 2002. godine, a da je predsednik Saveta od pre dve godine, nije mogao da navede tačne datume kada su se građani žalili. Odbranu je zanimalo da li je kao pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta MZ nekad dobio informaciju od nadležnih organa odakle dopiru neprijatni mirisi, svedok je odgovorio da nije dobio nijedan pismeni izveštaj o tome. Odbrana je postavila još jedno pitanje – da li je kao predsednik Saveta MZ prosleđivao nekom pritužbe građana, izjavio je da je MZ prosleđivala inspekciji, ali da ne zna da li je MZ dobila odgovor i da će to proveriti. Odbrana je imala primedbu da u zapisniku nije zavedeno da tokom i posle „Dana piva” nije bilo neprijatnih mirisa, te je svedok rekao da nema saznanja da je bilo u to vreme pritužbi građana zbog neprijatnih mirisa.
Na pitanje suda zbog čega je Radišić pozvao odgovorno lice „Prekona” na razgovor, da li zato što se prethodnih godina za vreme ove manifestacije širio neprijatan miris, Radišić je odgovorio neodređeno, odnosno da bi uspela manifestacija i da se starao da ne dođe do problema tokom „Dana piva”. Sudiju je takođe zanimalo kome prosleđuju pritužbe građana koje stignu Gradskoj upravi. S obzirom da Radišić nije znao odgovor na to pitanje, izjavio je da mu je potrebno kratko vreme da sve pismene dokaze proveri. Sud mu je odredio rok od osam dana od dana glavnog pretresa za dostavu evidencije o pritužbama građana za period od 1. juna 2015. do 23. novembra 2017. godine, kao i evidenciju o tome koja inspekcija je nadležna za ovaj slučaj.

PROBLEMATIČNO NA 4. JULU
Zatim je saslušan drugi svedok Tivadar Rice, komunalni policajac, koji je potvrdio da je bio na dužnosti 2. jula 2016. godine sa kolegom kada su dobili pritužbu građanina sa naselja 4. juli da se iz pravca Kafilerije širi neprijatan miris i da je to navedeno u službenoj beležnici. Svedok je izjavio da se službene beleške koje građani traže radi njihovog znanja izdaju u Komunalnoj policiji, ali da nisu potpisane od strane komunalnog policajca.
Sud je naložio da Rice dostavi sve potpisane zapisnike koje su u vezi sa „Prekonom”, a na pitanje sudije na šta se građani najviše žale, svedok je naveo da dobijaju najviše primedbi na neprijatan miris koji dolazi iz pravca Kafilerije i deponije. Rice je napomenuo da su službene beleške prosleđivali gradskoj inspekciji za zaštitu životne sredine, ali da nema tačnog znanja koja je inspekcija posebno nadležna za neprijatne mirise.
Odbrana je imala primedbu da nije zavedeno odakle sve neprijatni mirisi dolaze jer je spomenuo i „Žitoprodukt”, te je sud predočio da tamo nema spaljivanja već praškastih materija. Svedok je još jednom ponovio da su se građani žalili na Kafileriju, deponiju i da su imali poteškoća sa disanjem zbog praškastih materija iz „Žitoprodukta”, a na pitanje da li su imali primedbe na Uljaru, kaže da jesu ali ne u vezi sa neprijatnim mirisom.

I. ISAKOV