SUDSKA HRONIKA

Svađa oko novca
Osnovni javni tužilac podneo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv P. D. (31) iz Zrenjanina zbog krivičnog dela ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči i svađi. Kako se navodi u optužnici, okrivljeni se 11. januara 2016. godine u 11 časova, u Zrenjaninu, pri svađi mašio opasnog oruđa, tako što je, kako se sumnja, u toku svađe oko novca sa svojom devojkom, D. J. iz Zrenjanina, oštećenu levom rukom uhvatio za vrat i stisnuo, sa stola uzeo kuhinjski nož sečiva dužine 5 cm i uperio ka oštećenoj.

Sin nasrnuo na majku
Pred Osnovnim sudom podignuta je optužnica protiv N. P. (47) zbog krivičnog dela nasilja u porodici. Kako se navodi u optužnici, okrivljeni je 11. februara ove godine, oko 19.30, u porodičnoj kući u Zrenjaninu, pod dejstvom alkohola, primenom nasilja ugrožavao spokojstvo i telesni integritet svoje majke C. P. Kako se sumnja, okrivljeni je držeći kuhinjski nož u ruci, udario oštećenu dva puta pesnicom u desnu stranu lica, a potom je, navodno, odgurnuo, usled čega je oštećena „sela” na stolicu.

Zloupotreba azila
Optužni predlog podignut je pred Osnovnim sudom protiv A. H. (36) iz Melenaca, zbog krivičnog dela omogućavanja zloupotrebe prava na azil u stranoj državi. Okrivljeni je, kako se sumnja, 3. juna 2015. godine, u Melencima vršio transport državljana Republike Srbije do Republike Nemačke, tako što je, navodno, svojim kombijem marke „sprinter” organizovao prevoz lica, za 50 evra po osobi, i tako prevezao V. M, D. S, S. M. i S. M, T. N, N. N, S. P, kao i R. P. do centra za azil u Berlinu. Okrivljeni A. H. je time, kako se sumnja, omogućio da državljani Srbije lažnim prikazivanjem ugroženosti ljudskih prava i sloboda u stranoj državi zatraže azil, kako bi dobili obezbeđen stan, hranu i mesečnu novčanu pomoć.

Prodaja opojnih droga
Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu pred Višim sudom protiv S. V. (30) sa prebivalištem u Zrenjaninu, zbog krivičnog dela proizvodnje, neovlašćenog držanja i stavljanja u promet opojne droge, kao i protiv V. D. (30) iz Zrenjanina, koji je, takođe, kako se sumnja, neovlašćeno proizvodio i stavljao u promet opojne droge.
Okrivljeni S. V. se tereti da je od decembra 2015. godine do 18. marta ove godine, u Zrenjaninu neovlašćeno prodavao heroin, kako se navodi u optužnici, za 25.000 ili 30.000 dinara. Njemu se stavlja na teret da je 18. marta 2016. godine, neovlašćeno držao za sopstvenu upotrebu, u manjoj količini sasušene delove biljke kanabis i metadon. Istom optužnicom se V. D. stavlja na teret da je od jeseni 2015. do 18. marta 2016. godine, većem broju lica, u više navrata prodavao heroin za 1.000, 2.000 ili 3.000 dinara, zavisno od težine.

Optužnica zbog kanabisa
Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu podiglo je optužnicu protiv S. P. (40) iz Zrenjanina zbog krivičnog dela neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnu drogu.
Kako se navodi u saopštenju, okrivljenom se stavlja na teret da je u tokom 2015. godine, do 4. februara 2016. godine, u Zrenjaninu neovlašćeno proizvodio opojnu drogu kanabis, tako što je, kako se sumnja, zasadio neutvrđen broj biljaka indijske konoplje u zemljište, iščupao ih kad su dostigle pun vegetativni razvoj, sušio, stavio u najlonske kese i odneo u kuću u kojoj živi, što su prilikom pretresa kuće pripadnici Policijske uprave oduzeli.I. B.

Slučaj u Novoj Crnji
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novoj Crnji uhapsili su i po odobrenju osnovnog javnog tužilaštva odredili meru zadržavanja R. B. (58) iz okoline Nove Crnje, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teške telesne povrede, saopšteno je iz policijske uprave, a prenosi agencija „Tanjug”.
Kako prenosi beogradski „Blic”, u saopštenju se navodi da su uhapšeni i R. B. (30), D. B. (26) i D. B (21) iz okoline Nove Crnje, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo učestvovanja u tuči.
– Osumnjičeni se terete da su 20. jula ove godine pretili i fizički napali jednog sugrađanina koji je tom prilikom zadobio teške telesne povrede – kaže se u saopštenju i dodaje da su oni uz krivičnu prijavu, privedeni osnovnom javnom tužiocu u Kikindi.

L. Z.