SUGRAĐANKA TINA MIHAJLOV ŠIJE ZAŠTITNE MASKE KOME SU POTREBNE

Osećaj je divan kada možeš nekome da pomogneš

Korona virus uneo je mnoge promene u našim životima i svakodnevici. Glavna preporuka struke je da se ostaje kod kuće i da se bez preke potrebe ne napuštaju domovi. Kako bi prekratili vreme mnogi su se odlučili na humane poteze kako bi pomogli sugrađanima.
Jedni su se odazvali pozivu i postali volonteri Grada, drugi su se preko društvenih mreža organizovali kako bi pomogli najstarijim sugrađanima.
Tina Mihajlov, nezaposlena domaćica iz Zrenjanina, odlučila se da šije zaštitne maske.
– Počela sam da šijem maske sa namerom da ih delim našim budućim mamama i naravno porodici, od koje imam veliku podršku. Nakon nekoliko dana sestra me je označila u jednoj grupi na Fejsbuku, gde su me pitali da li bi šila maske za Bolnicu. Bez ikakvog razmišljanja sam prihvatila. Da bi svi što brže dobili svoje maske, jer sve to radim uz dvoje dece, u pomoć mi je pritekla svekrva kojoj šaljem spremljene maske da ih prošije- kaže naša plemenita sugrađanka.


Za kratko vreme sašile smo oko 1.000 maski koje su poklonjene Urgentnom centru, pedijatriji, ginekologiji, policiji, vojsci kao i mnogim drugim ljudima i institucijama – kaže Tina Mihajlov.
Iako je po struci građevinski tehničar za visokogradnju, Tini krojački zanat nije stran jer ga je učila od svoje mame. U ovom poslu vodi računa o materijalu, veličinama i svim ostalim parametrima.
– Maske su iskrojene po modelu medicinskih koje se nabavljaju u apoteci. Materijali su pamučni koji mogu da se iskuvavaju. S obzirom da je u metražama jako teško naći adekvatnu traku za vezivanje ili za oko uha, za to koristim, takođe, pamučni materijal koji je vrlo mek – priča naša sagovornica koja nije jedina u gradu koja se bavi šivenjem maski.
Bez ikakve zarade i interesa pokreće je misao da ovim čini jedno humano delo koje društvo prepoznaje.
– Nastavljamo dalje da šijemo. Srce mi je naravno puno, jer je osećaj divan kada možeš pomoći bilo kome. Moram da se zahvalim svim prijateljima koji su mi dali materijal za izradu maski i on je uvek dobrodošao. Veliku pomoć pružaju mi i deca, Marko (7) i Mina (5) koji prebrojavaju maske i pakete i ovim malim gestom se uče humanosti od malih nogu – rekla je Tina Mihajlov.
M. Malbaški