KORONA PROUZROKOVALA VELIKE PROBLEME U TURIZMU

Vaučeri umesto putovanja

Nakon završetka vanredne situacije, procenjuje se da će pomoć biti najpotrebnija granama turizma, transporta, ugostiteljstva i sličnih delatnosti koje u ovom trenutku beleže najveće gubitke.
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u dogovoru sa Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija (JUTA) preporučilo je otkazivanje svih turističkih aranžmana, pa se sva turistička putovanja ugovorena sa realizacijom do 15. maja, odnosno do okončanja vanrednog stanja – otkazuju, navodi se u obaveštenju JUTA-e.
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je za TV „Pink” da će šteta u turizmu zbog korona virusa, bez ikakve sumnje, biti velika i da ove godine možemo samo da sanjamo turističku sezonu kakva je bila prošle godine. Ministar je ocenio da je ova sezona izgubljena, eventualno bi, kaže, šteta mogla da se smanji ukoliko bi se kriza završila do juna, navodi se na sajtu Ministarstva.

VAUČERI SU REŠENJE
Agencije će putnicima ponuditi sporazumni raskid ugovora o putovanju uz obavezu organizatora da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu dana od dana kada je ono planirano.
– To će biti izuzetno teško i komplikovano, sigurno će biti ozbiljan problem za one koji su prodavali aranžmane unapred, naročito za rane rezervacije letovanja, od pre Nove godine, zato što postoji nekoliko činilaca koji su uključeni u jedan aranžman, a agencije su već uplatile novac hotelijerima i prevoznicima – izjavio je Vlado Dašić, vlasnik turističke agencije „Karavan”.
Vaučere će biti moguće uzeti i kada su u pitanju turistička putovanja rezervisana za letnju turističku sezonu 2020. godine, uz poštovanje prava i zaštite interesa svih putnika.
– U pitanju su vaučeri čija je vrednost onolika koliko je klijent uplatio za određeni aranžman, tako da nijedan klijent neće biti u gubitku. On se sa tim vaučerom može javiti agenciji u toku jedne poslovne godine i iskoristiti ga za neko putovanje, na istoj ili nekoj drugoj lokaciji, ili za program koji agencija u tom trenutku nudi. Ovo je dobar predlog i dobro rešenje – ocenjuje naš sagovornik, ali dodaje da sigurno neće svima odgovarati, jer će se posle ovoga mnogi naći u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

AGENCIJE U PROBLEMU
Turističke agencije ne rade više od mesec dana, pa se procenjuje se da će im pomoć države biti neophodna kako bi dalje nastavile sa poslovanjem. Zbog novonastale situacije, JUTA je uputila zahtev nadležnom Ministarstvu kako bi se pružila pomoć turističkoj privredi. Pregovori sa Ministarstvom su još uvek u toku, a njihov ishod biće važan faktor za dalji nastavak rada.
– Turizam i ugostiteljstvo su niskoprofitabilne grane, nema nekih velikih rezervi koje su ljudi u sklopu prethodnog poslovanja mogli da ostave sa strane da bi sada mogli da izdrže dva ili tri meseca kompletne neaktivnosti i nefunkcionisanja. Zbog toga, konkretno za ovu delatnost, očekujem da će biti neophodna pomoć nadležnih – izjavio je Vlado Dašić.
Turističke agencije apeluju na putnike da imaju razumevanja i da prate razvoj situacije. Početkom maja nadležni će uputiti dalje preporuke u vezi sa letnjim putovanjima. Rešenje treba tražiti u pomeranju planiranih putovanja u drugim terminima, jer povraćaj novca u ovim okolnostima može biti problem, saglasne su agencije.

 • PROMOCIJA GRADA NA ČEKANJU
  Turizam u vanrednoj situaciji najviše trpi, saglasni su i u Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina.
  – Za ovu godinu smo puno toga planirali kada je u pitanju promocija ponude Grada. Korona virus je trenutno zaustavio sve naše aktivnosti. S obzirom na vanredno stanje, posetilaca u Gradu nema – izjavio je Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina.
  Sve prolećne manifestacije su otkazane, a nakon vanrednog stanja nadaju se da će se što pre vratiti na staze koje su utabali početkom ove godine i organizovati se u saradnji sa Gradom i nadležnim institucijama kako bi odredili prioritete i na njima aktivno radili, navodi naš sagovornik.
  Za letnje mesece planirano je održavanje „Korzo festa” i „Banatske bajke”, ali njihova realizacija zavisi od razvoja situacije.

 

 • REKREATIVNA NASTAVA I EKSKURZIJE
  Nacionalna asocijacija turističkih agencija objavila je da su sve ugovorene ekskurzije, rekreativna nastava i boravak u prirodi koji nisu otpočeli sa realizacijom otkazani. Za učenike nižih razreda rekreativna nastava održana je jesenas. Međutim, za ekskurzije za đake od prvog do trećeg razreda bilo je uplata roditelja koje su prebačene agencijama, a ove ekskurzije će biti realizovane na jesen, objasnila je Biljana Manić, direktorka Osnovne škole „Dositej Obradović”.
  – Ostaje pitanje za ekskurzije malih maturanata. Mislimo da putovanje može da se izvede preko leta. Naravno, sve zavisi od razvoja aktuelne situacije – ističe Biljana Manić.
  Osnovna škola „Žarko Zrenjanin” je uredno sprovela javne nabavke za ekskurzije. Situacija u vezi sa pandemijom je sve zatekla, a agencije, odnosno hotelijeri, traže isplate.
  – Đaci prvog, drugog i trećeg razreda mogu planiranu rekreativnu nastavu da imaju na jesen, ali je pitnje šta sa uplatama za učenike četvrtog razreda, koji će naredne godine biti u petom razredu i tada nema rekreativne nastave. Toj deci novac mora da bude vraćen – kaže direktor škole Miroslav Brnjoš.

 

J. Šormaz