SUGRAĐANI IZ MALE AMERIKE SE ŽALE NA BUKU I KAMIONE U MIRNOM KRAJU

Radovi građanima ne daju mira

U Skadarskoj ulici poslednjih mesec i po dana može se čuti buka koja remeti život sugrađana Male Amerike i Putnikovog. Uska i mala ulica postala je ruta kojom su počeli da se kreću kamioni, šleperi i bageri.
Problem je nastao kada su na području gde je bilo rastinje u blizini jezera kod Žitoprodukta, na delu gde se ukrštaju ulice Skadarska i Begejski red, počeo da se raščišćava teren. Tim povodom su nam se obratile dve čitateljke.
– Ti poslovi traju od početka leta. Na tom terenu je bila šumica koju su krčili, kopali busenje, rušili i vukli. Kad idu uz breg to bude katastrofa, nama se sve trese. Sopstveni glas u kući ne možemo da čujemo – rekla je prva komšinica.
Radovi su trajali od 7 do 19 časova svakim radnim danom što je, prema rečima stanara, bilo nepodnošljivo. Zabrinjava ih to što teretnjaci prolaze kroz njihovu ulicu koja nije namenjena vozilima tih gabarita.
Sugrađanke su nam ispričale da su kontaktirale sa komunalunom milicijom, policijom prošle godine i mesnom zajednicom ali da još uvek rešenje nije postignuto.

– Komšiničina kuća puca, počeo je sa plafona da otpada malter – rekla je naša sagovornica i dodala da još više buke bude kad vozači krenu da koriste sirene, da se dovikuju i dozivaju jedni druge. Na automobile su nekako već i navikli, ali ne i na dizalice, kranove i miksere sa betonom.
Dve starije sugrađanke su nam ukazale i na problem neobeleženog pešačkog prelaza, iako postoji saobraćajani znak koji očito nije dovoljan.
– Da bismo prešli ulicu moramo da čekamo da se vozači smiliju da nas puste da pređemo. Mlađi stvarno stanu, dok stariji se zaukaju i ne primete nas. Moram da zakoračim i stanem na put da bi neko stao, što je opasno – objasnila je sugrađanka.
One su svesne da ne mogu zabraniti radove, ali traže da radnici i oni koji ih izvode imaju obzira prema stanarima. Kažu i da je asfalt na tom potezu potpuno uništen.
Jedno od mogućih rešenja bi bilo da se postave ležeći policajci kako bi se saobraćaj usporio. Alternativa je da se ulica pretvori u jednosmernu, ili pak da se postavi i saobraćajno ogladalo.
Povodom ovog problema smo krajem jula kontaktirali sa Mesnom zajednicom „Mala Amerika” iz koje su nam rekli da im se sa tim sugestijama niko nije obratio, ali da jesu reagovali na ranije probleme u kraju.

M. Solarov