POČELI 37. „DANI PIVA“ – Zdravica, iće i piće, spektakularni vatromet i dobra muzika

– Nazdravlje vam, prijatelji dragi, zvani i nezvani. Svi ste nam dobrodošli, ako ste veseli i žedni. Man’te brigu, priđ’te bliže, od lepote pivo stiže. E, da li je istina i da li mi se sniva? Pa ovo su 37. zrenjaninski „Dani piva”! Nek vam bude veselo slavlje! Živi bili i ajd’ uzdravlje – tradicionalnom zdravicom pivu glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Prvoslav Zakovski sinoć je pozvao sve sugrađane na „Dane piva“, manifestaciju po kojoj je grad na Begeju poznat.
Gradonačelnik Salapura, koji mu se pridružio na bini je rekao da se ovogodišnji „Dani piva“ održavaju u izmenjenom terminu u odnosu na prethodne godine kada su organizovani za kraj avgusta i početak septembra.
– Novi termin i novi koncept su tu pored standardnih lokacija na kojima se odvija kulturno – zabavni program, na Žitnom Trgu i Trgu slobode. Pridodata je još jedna lokacija, a to je Tiršova ulica gde je postavljeno „Banatsko sokače”.Verujem da će novi termin, ali i interesovanje izvođača i posetilaca sa strane doprineti još većoj posećenosti – poručio je prvi čovek grada.
Prve večeri na Žitnom trgu nastupili su „Inspektor Blaža i Kljunovi“ i popularni sastav „Ortodoks Kelts“ koji izvodi tradicionalnu irsku muziku kombinovanu sa rok elementima. Zrenjaninci, mahom mladi, igrali su i veselili se uz dobro im znane hitove „Star of the county down“, „Far away“, zatim „Rocky road to Dublin“, „Foggy dew“ i „Green Roses“. Atmosferu su zapalili svojom najpoznatijom pesmom koja i priliči manifestaciji, a to je „Drinking song“.

Aleksandar Petrović (Aca Celtic), frontmen benda je nakon koncerta izjavio da zna kako zrenjaninska publika „diše“ i da je ovde na svom terenu. Slobodno vreme je iskoristio da prošeta gradom, dok su se muzičari osvežili popularnim penušavim napitkom. Prema njegovim rečima Kelti nisu odstupili od proverenog recepta da sviraju ono što publika zna i najviše voli. To su dobri, stari, hitovi koji su ih proslavili. Nagovestio je i da rade na novim singlovima kojima će obradovati obožavaoce.

– Nije prvi put da mi i Blaža idemo „u paketu“ što se ispostavilo kao jako dobra kombinacija.

Iza nas je kao i iza svih jedna duža pauza, a koliko smo se uželeli bine, nastupa i publike ne mogu da opišem. Pripremili smo jedan pravi best off i drago mi je da su svi bili veseli. Nismo želeli da plasiramo bilo šta novo, već smo odlučili da napravimo jedan presek situacije – ispričao je Aleksandar Petrović.

Igor Blažević, poznatiji kao Inspektor Blaža sa svojim Kljunovima odlučio se takođe za dobro znani repertoar. Izvodio je svoje, ali i obrade pesama „Azre“, „Zabranjenog pušenja“, „Riblje čorbe“, „Prljavog kazališta“, „Bijelog dugmeta“, „Plavog orkestra“. Zrenjaninci su najviše reagovali na hitove „Lepa si Pamela“, „Da bog da crko rokenrol“, „Čekala sam“, „Dosadan ko vaš“ i „Seks, droga i Bodiroga“. Uz stihove: „Mi imamo svoga boga ime mu je Bodiroga“ Blaža je u svom stilu dodao još i da „Mi imamo svog idola, Đoković Nola“ i pobrao brojne ovacije prisutnih.

– Kod ovakvih, masovnih događaja kao što su „Dani piva“ koje posebno volim, najvažnije je da izvođač ostvari komunikaciju sa publikom. Imali smo sreće da nam se to desi već sa prvom pesmom. Na nama je bilo da atmosferu samo „podižemo“, a Zrenjaninci su pokazali da umeju odlično da se vesele i izdržali su naš tempo – poručio je Igor Blažević Blaža.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović