SUGRAĐANI IZ MARKA OREŠKOVIĆA VEĆ GODINU DANA MUKU MUČE SA NEPRIJATNIM MIRISIMA

Za mesec dana neće više smrdeti!

Nesnosan smrad iz crpne stanice već duže vreme guši meštane u Mesnoj zajednici „Dositej Obradović”. Prozori tokom leta nisu smeli da se otvaraju, a prolazak ovim delom grada, nedaleko od „Gomeksa Total”, postao je gotovo nemoguć zbog veoma neprijatnih mirisa.
Kako nam je predočio Aleksandar Granić, jedan od pedesetak stanara Marka Oreškovića 3, koji su se javili našoj redakciji, smrad se intenzivirao kada su bazeni u kojima se nalaze fekalije otklopljeni.
– Poslednjih godinu i po dana je život postao nepodnošljiv. Naime, zbog povećanja kapaciteta nadležni su prošle godine dodali još jednu spiralu koja velikim kapacitetom presipa kanalizaciju s jednog nivoa na drugi. Sve to razumemo i to treba da se uradi naravno, ali krajnje je vreme da se reše i neki nus produkti, poput tog nepodnošljivog mirisa – kaže Granić i navodi da su bazeni otvoreni krajem 2020. i da od tada betonski poklopci koji pokrivaju kanalizaciju stoje otvoreni.


NEIZDRŽIVO
S obzirom na to da stanica radi većim kapacitetom, smrad je sve češći.
– Mi nismo u mogućnosti da otvorimo prozore, da izađemo na terasu. Sada se presipna uključuje na oko 15-25 minuta i radi po desetak minuta, u tom periodu je neizdržljivo.
Sama ulica Marka Oreškovića je vrlo prometna, pogotovu od kako se otvorio „Total”. Svako ko prođe ne može sakriti gađenje koje miris kanalizacije izaziva. Mnogi nas pitaju da li smo normalni što živimo ovde. Sve komšije su vrlo ljute i hoćemo da se organizujemo i da napravimo protest ispred „Vodovoda” kako bi se ovakav nemar rešio – revoltiran je naš sagovornik.
Muke sugrađana preneli smo i nadležnima u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija”, koji su nam predočili da je u toku uređenje objekta i da zbog toga problem sa neprijatnim mirisima još uvek nije rešen.
– Crpna stanica u ulici Marka Oreškovića je jedna od ključnih crpnih stanica u okviru fekalnog kanalizacionog sistema Grada Zrenjanina, jer prikuplja otpadne vode sa više od polovine teritorije grada i odvodi ih ka Aleksandrovačkom kanalu. U toku je njena rekonstrukcija koja se odvija u tri faze – naveo je mr Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija”.
Pojasnio je da su u prvoj fazi izvršeni elektro radovi, a da se trenutno, u sklopu druge faze, privodi kraju mašinsko održavanje.

PREDSTOJI TREĆA FAZA
– U poslednjoj fazi planirano je betonsko uređenje gde spada i postavljanje ploča na crpnom bazenu. Planirano je da svi radovi budu okončani u narednih mesec dana
–poručio je sugrađanima iz ovog dela grada Siniša Gajin i napomenuo da se svi radovi obavljaju u otežanim uslovima jer je neophodno obezbediti kontinuirani rad crpne stanice.
– Na povremenu pojavu jačeg ili slabijeg širenja neprijatnih mirisa utiče trenutni pritisak i temperatura vazduha, ali i činjenica da je crpni bazen trenutno otvoren. Betonske ploče sa njega su uklonjene zbog dotrajalosti i postojala je opasnost da usled urušavanja oštete opremu i bazen. Novi poklopci su naručeni i biće postavljene nakon završetka svih radova, čime će, gotovo u potpunosti, biti neutralisano širenje neprijatnih mirisa iz i oko crpne stanice – rekao je na kraju Gajin.

S. Vorkapić