SUSRETI: Zrenjanin je moj drugi dom

Dragan Milić iz Bresnice kod Kraljeva ima 69 godina, a već 43 godine, svake subote, po žezi, kiši, snegu, dolazi iz svog sela u Zrenjanin, na Malu pijacu, gde prodaje sir i kajmak. Ranije je dolazila i supruga Leca, koja je prodavala na staroj pijaci u Tiršovoj ulici, a posle njene smrti, sin Svetomir pomaže, ali ima tezgu na novoj pijaci.

– Zrenjanin osećam kao svoj drugi dom. Imam ovde stalne mušterije. Ranije ih je bilo više, među njima je bilo i mnogo mojih prijatelja koji, nažalost, više nisu među živima. Mnogo lepih uspomena delim sa ovim gradom i njegovim stanovnicima – kaže Dragan i dodaje da je prodaja nekada bila daleko bolja.

– Bilo je 14 Valjevca i nas dvojica iz okoline Kraljeva koji smo prodavali sir i kajmak, a sada se više kupuje u marketima. Ranije nisam mogao da proizvedem toliko sira i kajmaka koliko su kupci tražili, a sada je to mnogo, mnogo manje…Ali, ja ne odustajem. Jednostavno, volim ove ljude, volim ovaj grad. Zrenajnin se mnogo izgradio za ovo vreme, ali uvek su najvažniji ljudi i razgovori sa njima.

Dragan se seća da se ranijih godina, dok je supruga bila živa, mnogo puta dešavalo da nekome iz ovog kraja „otkaže“ automobil na putu prema Kraljevu. Pokojna supruga i on su odmah pristizali u pomoć: dok je Dragan pomagao da se automobil popravi, Leca je spremala gibanicu za neočekivane goste.

Zanimljivo je da Milići imaju u svom mestu prodavnicu mešovite robe. A ona se zove – „Bečkerek“.

M. Bečejac