SUTRA RAZGOVOR O ISKUSTVIMA RADNIKA I NOVINARA SA KINESKIM FIRMAMA: Govore Savo Manojlović i Mario Reljanović

Tribina o kršenju ljudskih prava od strane kineskih kompanija u Srbiji biće održana u utorak, 12. aprila, s početkom u 19 časova u Hotelu „Vojvodina”. Uvodničari su pravnici dr Savo Manojlović (Kreni-promeni, Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti) i dr Mario Reljanović (naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo). Moderator će biti politikolog Miroslav Samardžić.

Kako navodi organizator tribine udruženje „Građanski preokret”, gradnju fabrike autoguma kompanije „Linglong” prate brojne povrede domaćih propisa, a kineske kompanije lobiraju kod naših vlasti za dalje snižavanje radničkih prava.

Na gradilištu ove kompanije ozbiljno se krši veliki broj zakona, naročito Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu. Javnost u Srbiji, ali i u svetu, najviše je bila uznemirena kada je otkriveno da se radnici na gradilištu „Linglonga” nalaze u položaju sličnom ropstvu. Pored toga, uniformisana lica, po izgledu Kinezi, ometali su aktiviste koji su pokušali da obaveste javnost o tome šta se dešava u Zrenjaninu. Takođe su zastrašivani i novinari. Državni organi nisu adekvatno reagovali. Na tribini će biti reči i o tome kakve pravne mogućnosti postoje koje omogućavaju građanima da se organizuju i pruže otpor pretvaranju Srbije u kinesku koloniju ‒ poručuje „Građanski preokret”.

M.M.