SVE VEĆI UTICAJ VREMENSKIH I KLIMATSKIH PROMENA: KIŠE POGODOVALE KOMARACIMA

Tretmani manje efikasni nego ranije

Ove sezone hiperprodukcija komaraca na nivou je elementarne nepogode i ne može se porediti sa prethodnim godinama, poručuju stručnjaci iz novosadske „Ciklonizacije”, među kojima je i njihova naučna savetnica, biološkinja dr Bosiljka Krtinić. U ovoj firmi, koja je angažovana da u Gradu Zrenjaninu prska komarce, navode da su odradili sve što je moglo i trebalo na suzbijanju pomenutih insekata.
Hiperprodukciji komaraca ove godine pogodovalo je vreme – proleće je bilo kišovito, vetrovito i vlažno – a po ovakvim prilikama ne mogu se raditi tretmani, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću u „Ciklonizaciji”, dodavši da su ove insekte u Zrenjaninu počeli da prskaju od aprila. Takođe podseća i da je naša sredina sa zagađenim, stajaćim vodama savršena za komarce, koje ne privlače čiste vode koje teku.
– Usled dva meseca svakodnevnih kiša porasle su reke, kanali, bare i barice – idealna izvorišta za komarce. Zrenjanin nije nikakva iznimka, stanje na nivou elementarne nepogode beleži se u Vojvodini, BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji. Takozvani ruralni komarci (kaspijusi) karakteristični su za Banat i stižu iz atara. Praktično svi tretmani koje izvodimo u urbanim sredinama imaju mnogo kraći vek efikasnosti nego u uobičajenim godinama. Ovi komarci su dobri letači, tako da kada u određenom momentu očistimo sredinu od komaraca, u naredna 24 časa stignu novi iz atara – kaže Aćimović. Prema njegovim rečima, oni dolaze i iz zaštićenih područja, gde je zabranjeno prskanje, kao i iz okolnih opština koje ne izdvajaju sredstva za tretiranje komaraca.
Druga vrsta ovih neugodnih insekata po dominantnosti u našoj sredini jesu urbani komarci koji se legu u dvorištima u svim baricama. Dovoljna im je, kako upozorava Dario Aćimović, čaša vode, konzerva ili stara guma puna vode koja stoji 7 dana u dvorištu ili čak zapušen oluk. Ovi komarci ne idu daleko od mesta gde su se izlegli već prave problem čoveku iz čijeg dvorišta dolaze, kao i njegovim komšijama.
Naš sagovornik napominje da „Ciklonizacija” koristi visokoselektivna sredstva koja je verifikovalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, te da u naseljenima mestima tretmane vrše samo iz kola, a van toga deluju i iz aviona. Tada su ugrožene pčele, tako da prethodno pčelari budu obavešteni o tretmanima.
Procenjuje se da će najezda komaraca verovatno trajati i u septembru, a ako bude toplo, možda se oduži i na oktobar.

  • GROZNICE ZAPADNOG NILA IMA MANjE NEGO LANE
    Krajem jula, odnosno početkom avgusta na teritoriji Srbije registrovan je prvi potvrđeni slučaj groznice Zapadnog Nila – obolela je žena stara 84 godine iz Beograda, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut”. Poređenja radi, prošle godine u ovo vreme bilo je prijavljeno 29 slučajeva groznice Zapadnog Nila. Reč je o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. U većini slučajeva bolest prođe bez ikakvih simptoma, a kod manje od jednog odsto zaraženih dođe do neuroinvazivnog oblika bolesti koji zahteva hospitalizaciju.

 

  • „CIKLONIZACIJA” ŠALJE IZVEŠTAJE I PLANOVE RADA
    Kako su izvestili pojedini lokalni mediji sredinom jula, gradonačelnik Čedomir Janjić, nezadovoljan radom „Ciklonizacije” na suzbijanju komaraca u Zrenjaninu, najavio je raskid ugovora sa ovim novosadskim preduzećem, zatraživši da mu dostavi izveštaj o merama preduzetim na suzbijanju komaraca. Međutim, svi izveštaji i planovi o tretmanima protiv komaraca redovno stižu Gradskoj upravi, napominju u „Ciklonizaciji”. Obaveštenje o tome gde i kada će prskati na teritoriji Zrenjanina i okolnih sela objavljuju se i na sajtu Gradske uprave, u odeljku Zaštita životne sredine.

Milana Maričić