SVE VIŠE MLADIH BRAČNIH PAROVA ODLUČUJE DA ŽIVI U SELIMA

Uz podršku države, stvaraju porodični dom

Ministarstvo za brigu o selu nedavno je opredelilo bespovratna sredstva za kupovinu još tri kuće za mlade bračne parove u Opštini Nova Crnja. Nedavno su potpisani i ugovori između te lokalne samouprave, koju je zastupao zamenik predsednika Opštine Dragan Daničić, Ministarstva za brigu o selu i mladih bračnih parova koji su dobili novac za kupovinu kuća.
Kako je objavljeno na internet stranici Opštine Nova Crnja, u Srpskoj Crnji skućili su se Marijana i Tomislav Blažeković i Gordana i Uglješa Aleksin, dok su svoj novi dom u Tobi pronašli Monika Nači Šamu i Tivadaru Nači. Prethodno je od države sredstva za kupovinu kuće sa okućnicom u Srpskoj Crnji dobio bračni par Biljana Šuković Miučin i Boris Miučin, čije je domaćinstvo prošlog petka posetio Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.
– Ministarstvo nam je obezbedilo kuću, a mi ćemo od nje napraviti dom. Želimo da stvorimo samoodrživo domaćinstvo sa solarnim panelima, a zasadićemo i voće i povrće. Biće to idealan dom za našeg sina, a ako budemo imali još dece, dogradićemo još jednu prostoriju – izjavio je Boris Miučin, koji je po struci IT stručnjak, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ministar Krkobabić održao je i sastanak sa predsednicima svih mesnih zajednica i rukovodstvom lokalne samouprave kako bi sagledali i razmotrili potrebe ove sredine. Predsednik Vladimir Brakus izjavio je da opština Nova Crnja aktivno učestvuje u svim programima ovog Ministarstva.
– Prvih 10 zahteva za bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom su rešena pozitivno, a konkurisali smo i za mini-bus za prevoz stanovništva, kao i za dodelu novca za održavanje manifestacije „Miholjski susreti sela” – istakao je Brakus.
Na teritoriji Srednjobanatskog okruga do sada je iz programa finansijske podrške zadrugama, koji još uvek sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, izdvojeno 70 miliona dinara.
Krkobabić je u Srpskoj Crnji u Kući Đure Jakšića otvorio Međunarodni festival umetnosti „Litera ars”, koji se održava na više lokacija u Vojvodini i na kome učestvuju pisci, kantautori, muzičari, slikari, glumci i književni prevodioci iz zemlje i inostranstva, piše u saopštenju. B. M.

  • PET KUĆA U OPŠTINI SEČANJ
    Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović potpisao je prošle nedelje u Ministarstvu za brigu o selu u Beogradu ugovore sa pet parova koji su dobili novac za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Siniša Trikić i Silvija Detki Trikić i Nikola Karanović i Aleksandra Karanović kupili su kuću u Krajišniku. Jani i Jasmina Stojkov novi dom su pronašli u Jaši Tomić, Zoltan Kapor i Ivana Karanović u Konaku, a Mališa Strainović i Dušanka Tolić u Šurjanu.

NMR info