SVEČANIM KONCERTOM OBELEŽENA GODIŠNJICA OSNIVANJA ORKESTRA „FRENK SINATRA”

Sugrađani podržali entuzijazam mladih muzičara

Svetlosni i dimni efekti, ritmovi salse, valcera, čardaša, filmska muzika i klasične kompozicije bile su deo raznolikog programa koji je sugrađanima za svoj prvi rođendan poklonio omladinski orkestar „Frenk Sinatra”, u petak, 22. oktobra, u Kulturnom centru.
Vokalno – instrumentalni sastav deluje pod palicom sedamnaestogodišnjeg Đorđa Damjana, a većina članova su učenici Srednje muzičke škole (SMŠ) „Josif Marinković”.
– Nastupe spremamo kroz igru i zabavljanje, slušamo predloge članova i zajedno dolazimo do ideja. Izvođači su odlični, zahvaljujući znanju koje u muzičkoj školi dobijaju od profesora. Kada se sve to skupi u jednu skladnu harmoniju, najbliže rečeno orkestarsku muziku, to bude fantastično – prenosi utiske mladi dirigent.

IZAZOV JE BITI AUTORITET VRŠNjACIMA
Kako kaže, orkestar je nastao sa idejom da nešto lepo učini za grad i mladim muzičarima pruži priliku da sviraju u većem sastavu. U školi, objašnjava, postoje duvački i gudački orkestar, a „Frenk Sinatra” ima veliku podršku profesora i rukovodstva, iako je osnovan van institucije.
– Jedan od izazova tokom spremanja nastupa je postaviti se pred vršnjacima kao autoritet. Međutim, oni koji žele da budu deo ove priče redovno dolaze na probe i ponašaju se kao ozbiljni muzičari – primećuje Damjan.
Osnivanje orkestra oduvek je bila velika želja mladog dirigenta, koji kao svog uzora navodi Andrea Riua. Nakon srednje škole, kaže, planira da upiše kompoziciju u Novom Sadu. Najavljuje da će posle obeležavanja jubileja napraviti malu pauzu.
– Ovo nam je prvi veliki koncert. Do sada smo uglavnom gostovali, što nije bilo dovoljno da nas učini prepoznatljivim. Zadovoljni smo večerašnjim odzivom, a nadamo se da će se sledeće godine tražiti mesto više – zaključuje Damjan.

ZAJEDNO NAPREDOVANjE
Najmlađi član orkestra je trinaestogodišnji Vuk Simić. Kako kaže, u sastavu je od osnivanja, zahvaljujući čemu je stekao nova iskustva i upoznao divne ljude.
– Imali smo razne nastupe, ali smatram da je večerašnji bio najbolji i najuspešniji do sada. Lepo smo sve odsvirali, hor i solisti su odlično pevali, tako da se nadam da smo ostavili lep utisak na publiku – kaže mladi trombonista.
Prema njegovim rečima, u pitanju je ansambl specifičan za naš grad, jer mladim muzičarima pruža razne prilike da zajedno nastupaju.
– Malo je ovako velikih orkestara. Tu sam od prvog dana, članovi su dolazili i odlazili, ali uspeli smo da opstanemo. Nadam se da će u budućnosti biti i prilike da više putujemo zajedno – objašnjava Simić.
Nakon osnovne škole planira da upiše srednju muzičku školu i nastavi da svira trombon. Nada se, kaže, da će mu ovo iskustvo biti odskočna daska.


Da je prvi veliki koncert orkestra „Frenk Sinatra” bilo prelepo iskustvo u kojem je uživala, istakla je violončelistkinja Majda Mandić, učenica prvog razreda SMŠ.
– Imamo desetak nastupa godišnje i nadam se da ćemo u budućnosti imati prilike da sviramo u salama kao što je ova. Đole je kao dirigent fenomenalan, zabavan je, ali ima i ozbiljnu stranu. Ako ne slušamo zna da bude autoritet – kaže Mandić.
Na poziv dirigenta orkestru se pridružio klarinetista Luka Radin, učenik trećeg razred SMŠ „Josif Marinković” na smeru dizajn zvuka.
– Zadovoljan sam kako je sve proteklo i nadam se da će biti još ovakvih prilika da nastupamo. Svi smo se potrudili, ali s obzirom na to da smo amaterski orkestar koji tek počinje sa radom bilo je i malih grešaka – prenosi utiske Radin.
U proteklih godinu dana, objašnjava, uvideo je važnost discipline.
– Đorđe nas je malo razmazio, pa se u nekim momentima opustimo. Ipak, kada se približava nastup koncentrišemo se i ozbiljno pripremamo. Zalažemo se i vremenom zajedno rastemo – ističe klarinetista.
Ansambl je svirao po aranžmanima Dragane Damjan, Ivana Petrova i Đorđa Damjana. Tokom koncerta uručene su zahvalnice profesorima, prijateljima i sponzorima koji su svojom podrškom omogućili rad mladih umetnika i organizaciju koncerta.

 

  • UIGRANI TIM
    Članovi orkestra su: Darija Čanji (koncertmajstor), Ema Šiveg i Helena Bibić (violine), Majda Mandić (violončelo), Tamara Erdeljan i Petra Kiralj (flaute), Luka Radin (klarinet), Emilijana Cukić i Aleksandar Branković (trube),Vladimir Aleksić i Vuk Simić (tromboni), Tara Petričić (bubnjevi), Aleksandra Stojšin i Jovana Babić (perkusije), Sofija Banjanin i Aleksa Torbica (bas gitara), Teodora Medić (gitara i vokal), Tamara Laković, Dunja Rackov, Kaja Nović, Manja Rackov (vokali i udaraljke) i solistkinje Vaskrsija Kovačević i Sara Rockov.
    Orkestar su upotpunili i profesori saradnici: Bojana Maćešić (klavir), Anđela Stanković (harfa), Filip Baloš i Ivan Petrov (violine), Ivana Petričić (ksilofon), Marko Pejčić (klavijature), kao i gosti iz Pančeva i Novog Sada.
    Tehničku podršku pružili su profesori Adnan Bilić i Aleksandar Đurić sa učenicima SMŠ sa odseka dizajn zvuka.

J. Šormaz
FOTO: PORTAL VOLIMZRENJANIN.COM