SVEČANO U RADOJEVU: ODRŽANO PROŠTENJE U ČAST SVETOG URBANA I OBILJEŽEN LJETNI SVETI NIKOLA

Dva sveca okupila tri naroda

Točno u podne, u subotu 25. svibnja, održana je sveta misa u crkvi svetog Urbana u Radojevu, selu u Općini Nova Crnja. Misu je predvodio župnik, Tibor Király, a uoči njezina početka vjernici su sa svećenikom do crkve donijeli križ krajputaš koji je posvećen iza misnoga slavlja. Kako kaže župnik Király, križ treba biti simbol svih onih koji su otišli, koji su ostali ili će doći u ovo selo.
– Sveti Urban je u katoličkoj crkvi zaštitnik vinograda i vinogradara. Ovaj kraj je ranije bio bogat vinogradima, te su ovdašnji stanovnici odabrali svetog Urbana za patrona svoje crkve. Prije nego je podignuto ovo crkveno zdanje, narod je odlazio u mjesto Keča koje se danas nalazi u Rumunjskoj. Tamo je bila škola u kojoj su se zimi održavali molitveni susreti. Povlačenjem granice između Rumunjske i tadašnje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, Keča je ostala u Rumunjskoj, a Radojevo bez crkve. Problem je riješen kada je sredstvima uglednih obitelji i ostalih mještana podignuta crkva u neogotičkom stilu 1930. godine – objašnjava župnik Király.

SKUPLJAJU SREDSTVA ZA OBNOVU CRKVE
Prema njegovim riječima, skupa s Kečom svake godine apliciraju za sredstva iz fondova Europske unije za obnovu crkve. Do sada nisu uspjeli dobiti novac, ali ih to ne obeshrabruje i nastavit će boriti se. Tibor Király naglašava da je zahvaljujući pomoći Zrenjaninske biskupije i Općine Nova Crnja u crkvi obnovljen pod koji je propao, kao i vrata.
– Njihova pomoć nam je dragocjena i nadamo se da ćemo i narednih godina nastaviti obnavljati ovu prekrasnu božju kuću – kaže župnik Király za naš list.
ŽIVOJIN MIŠIĆ

Opširnije u štampanom izdanju