SVETOSAVSKA AKADEMIJA U BANJI „RUSANDA“: Svečano uz bogat program

Svetosavska akademija u melenačkoj Banji „Rusanda“, u ponedeljak, 27. januara, probudila je i ujednilia emocije izvođača i gledalaca i podsetila na jedinstveni lik i delo Svetog Save, na temelje hrišćanske vere, na zavet, ljubav i obavezu koje smo nasledili da bismo ih, s ponosom, pronosili u budućnost. Organizatori su, kao već nekoliko godina, Srpska pravoslavna crkvena opština u ovom mestu i Crkvena omladinska organizacija „Sveti Sava”, uz saradnju Osnovne škole „Dr Boško Vrebalov“, Kulturno umetničkog društva „Kolo“, učenika, roditelja, kao i gostoprimstvo Banje „Rusanda“. Kako kaže otac Jovan Veselinov, starešina pravoslavnog hrama u Melencima, Sveti Sava je najveći dar koji je Bog dao srpskom narodu, a svetosavlje je onaj trag svetla za kojim smo išli kroz tamu vekova, trag svetla koji mora da se širi i u ovom mestu svakodnevno.

– To je trag koji vodi ka Hristu Bogu, jer, kao što kaže naš sveti otac Justin Ćelijski, bez Hrista, Sava bi ostao Rastko i nikad ne bi postao Sveti Sava, besmrtni vladar i večita svest i savest srpskog naroda – kaže otac Jovan. – To je istina koju moramo da pamtimo, to je istina na koju smo ponosi, ali to je i istina koja nas obavezuje, jer kao što je rečeno, onaj kome je mnogo dato, od njega se mnogo i traži.

Svečanost je počela Svetosavskom himnom „Uskliknimo s ljubavlju“, u izvođenju Crkvenog ženskog hora „Sveti Arhangel Mihailo“, kojim je dirigovala Sandra Bubulj, a koji se potom prestavio i kompoizicijama „Prepuštam se srcem tebi“ i „Anđeli su zapjevali“,

Atmosferu su obogatili mališani u narodnim nošnjama, uz pesmu Jovana Jovanovića Zmaja „Svetli grobovi“, a program razigrali članovi najmlađe i najstarije grupe KUD Melenci, zvucima harmonike oplemenila Ljiljana Protić, učenica druge godine Muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, svojim stihovima Katarina Imbronjev, učenica OŠ „Dr Boško Vrebalov“.

Povelje su ove godine zaslužili dr Radoslava Bačikin, dr Jasmina Trifunjagić, dr Damir Grošin i mr Ksenija Vojinov. Zahvalnice su dobili Darko Cvekić, Dragiša Nadlački, major Rade Daljević i Natalija Makivić, direktorka OŠ „Dr Boško. Dobitnici su se biranim rečima zahvalili uz obećanje da neće zaboraviti Melence i meštane.

Tekst i foto Branka Jajić