SVM izneverio, SNP iznenadio!

Piše: Dalibor Bubnjević
Stanovnici 27 mesnih zajednica će ponovo izaći na birališta 4. decembra u periodu od 7 do 20 časova. Biraće nove članove saveta mesnih zajednica u gradu i naseljenim mestima. U pojedinim lokalnim sredinama građani će se opredeljivati samo između kandidata za nadzorne odbore.
Političke partije su veoma ozbiljno shvatile izbor organa upravljanja mesnih zajednica. Stranačka mašinerija radi u punom kapacitetu. Najpre je akcenat bio na formiranju neformalnih dogovora o međusobnom podržavanju kandidata. Potom se pristupilo težem zadatku, prikupljanju potpisa podrške. Poslednji dani kampanje se koriste za animiranje birača, budući da građani, po pravilu, nemaju veliku zainteresovanost za navedene izborne radnje.
Naizgled beznačajna politička tema umnogome je poremetila odnose između Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara. Dve partije uspešno sarađuju na svim nivoima. Javna je tajna da je SVM dobio daleko veće učešće u vlasti nego što mu pripada. To je pravdano principom pozitivne diskriminacije.
Na pozitivan gest naprednjaka, SVM je odgovorio političkim šamarom. Nije želeo zajednički nastup na predstojećim izborima za savete mesnih zajednica u Mužlji, Mihajlovu i Belom Blatu. Štaviše, uspostavio je tesnu saradnju sa pojedinim visokim funkcionerima Lige socijaldemokrata Vojvodine.
S druge strane, SNS je doživeo prijatno iznenađenje od Srpske narodne partije. Dovoljan je bio jedan sastanak da bi se napravio dogovor za Malu Ameriku, koja važi za najjače uporište stranke Nenada Popovića.