TAKMIČENJE U SPREMANJU OMILJENE ZIMNICE: Pobednici dobijaju „smederevac”

Manifestacija „Izađi mi na teglu” počela je danas u 10 časova na Trgu slobode takmičenjem u kuvanju ajvara na tradicionalan način.

rsz_ajvar1

Na Trgu su se pomešali muzika, dim i miris pečenih paprika, a pored 11 takmičarskih ekipa, tu se nalaze i štandovi sa medom i različitim rukotvorinama. U okviru manifestacije nastupiće, između ostalih, i KUD „Đerđef” i tamburaški orkestar „Tiriri”. Ovaj događaj promoviše gastronomski turizam, koji je bitan za naše podneblje, kazao je direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

Tajnu dobrog ajvara kuvari i kuvarice pažljivo čuvaju, ali kako kažu u ekipi Udruženja žena „Centar”, ljubav je osnovni sastojak ukusnog ajvara.

rsz_ajvar3rsz_ajvar4

Pobednici manifestacije „Izađi mi na teglu” plasiraće se u finale u Sokobanji, a biće nagrađeni i „smederevcem”. Projekat „Izađi mi na teglu” pre tri godine je pokrenulo Udruženje građana „Bašta mašta”, a takmičenja u spremanju ajvara organizuju se tokom septembra i oktobra u gradovima širom Srbije. U protekle tri godine Karavan „Izađi mi na teglu” obišao je 60 gradova, a ajvar je kuvalo oko 6.000 ljudi.

M.M.

rsz_ajvar-2