TARAŠ, BOTOŠ I ORLOVAT: JEDAN PUT IZGRAĐEN, DRUGI SE PRIVODI KRAJU

Atarski putevi rade se po fazama

Stanovnici Taraša na proleće će dobiti novi izlaz iz sela, povezivanjem sa asfaltnim putem Melenaci – Kumane. Ova trasa atarskog puta duga oko četiri kilometra gradi se u dve faze – prva tri kilometra završena su ovih dana, a ostatak od 700 metara biće urađen u proleće naredne godine, prema najavama nadležnih iz Grada. Nedavno je izgrađen i atarski put sa stabilizovanom podlogom između Botoša i Orlovata, dug 3,7 kilometara.
Izgradnjom atarskog puta, Tarašu su Melenci i Kumane postali 25 kilometara bliži, naglašava Pera Pilipović, član Gradskog veća Zrenjanina.
– Ostalo je da se uradi još oko 700 metara, što je druga faza radova koja je planirana za proleće. Atarski put je građen novom metodom stabilizacije, u okviru koje se mešaju zemlja i cemetno mleko, a preko toga se postavlja kamena mešavina. Dobra stvar je što ovakav atarski put može da se presvuče asfaltom i da postane regularni put. U narednom periodu planiramo to i da uradimo – navodi Pilipović.


Tarašani su do sada bili usmereni na jedan pravac, ka Babatovu i Elemiru, a novi atarski put, kako kaže predsednik Mesne zajednice Stevan Dopuđ, čekali su 100 godina.
– On nam znači puno jer skraćuje putovanje do Melenaca i Kumana. Njime će moći da se kreću automobili, poljoprivredne mašine i kamioni teški do 10 tona – ističe Stevan Dopuđa. Zahvaljuje se Gradu na podršci, dodajući da je Taraš nedavno dobio i novo obdanište.
Novim atarskim putem između Botoša i Orlovata već saobraćaju automobili i poljoprivredna mehanizacija. Ova trasa je najkraća veza između dva pomenuta sela, a takođe je i alternativni pravac do Tomaševca. Takođe je urađen i novi put pored mesnog groblja u Orlovatu, a proširena je i trasa kod ulaza u groblje, čime je obezbeđen parking prostor.
Izvođač radova i u Tarašu i na relaciji Botoš – Orlovat jeste preduzeće „Ekstra-auto transport” iz Vrbasa.

Ž.M.