TATJANA TODOROVIĆ, VLASNICA „AGRO DUKATA”, NAGRAĐENA ZA USPEŠAN POSLOVNI MODEL

Ona je „žena zmaj” 2020. godine

Udruženje poslovnih žena Srbije već 14 godina priređuje manifestaciju „Cvet uspeha za ženu zmaja”, namenjenu promociji ženskog preduzetništva. Ove godine, krajem oktobra, dodeljena su priznanja najboljim preduzetnicama u Srbiji, rodno najsenzitivnijim kompanijama, kao i specijalna priznanja van kategorija.
Ovo udruženje je i ove godine zadržalo praksu da nagradi preduzetnice koje su ostvarile izuzetne rezultate, a ispunjavaju neke od uslova iz pomenutih kategorija. Devet preduzetnica iz sedam gradova ponelo je titulu „žena zmaj”. Među nagrađenima je i Tatjana Todorović, vlasnica firme „Agro dukat”, koja je osvojila jednu od tri glavne nagrade za uspešan poslovni model.

Koliko Vam je značajno ovo priznanje?
– Meni lično, ovo priznanje predstavlja potvrdu kontinuiteta snage u ženskoj liniji moje porodice. Moja majka je u mene utkala ličnim primerom kroz prevazilaženje životnih nedaća, snagu potrebnu da se bude žena zmaj. U poslovnom smislu, nagrada nije namenjena samo meni, nego i svim zaposlenima u „Agro dukatu”, i široj zajednici, jer je u Zrenjanin prvi put doneto ovo respektabilno priznanje, osvojeno u konkurenciji 24 firme iz cele Srbije. To je i potvrda da uspešne, poslovne žene, izrastaju i van glavnih poslovnih saobraćajnica.

O kakvom poslovnom modelu je reč?
– Naš poslovni model traje 29 godina, postepeno se razvija i obezbeđuje više od 50 radnih mesta. Reč je o porodičnoj firmi, koju je osnovao moj otac i u kojoj su sada poslovno aktivni i moja ćerka i zet, oboje diplomirani inženjeri agronomije, kao treća generacija. Kompanija je startovala bez ikakvog početnog kapitala i gradeći nju, istovremeno smo gradili i nas, kroz postavljene profesionalne ciljeve, konstantno se obrazujući, razvijajući znanje, snagu i veštinu. Tokom godina bili smo u prilici da izdvajamo dodatna sredstva za pomoć široj zajednici i pojedincima i na tome smo zahvalni.
Da li je teško biti žena preduzetnica, naročito u maloj sredini kakav je Zrenjanin?
– Naravno da sam se za ove gotovo tri decenije susretala sa mizoginijom i rodnim predrasudama. No, nikada nisam trošila ni sekund vremena na osobe opterećene ličnim frustracijama. Trudim se da vreme provodim sa ljudima koji mi imponuju, a to su oni plemenite duše, prefinjenog duha i otmenog karaktera.

Zapošljavate više od 50 radnika, od toga su 60 odsto žene. Da li smatrate da su žene stub uspeha?
– Mislim da su žene stub uspeha, ne samo u našoj firmi već i u svakoj porodici, pa i u društvu u celini. One su amortizovale turbulencije u našem društvu i državi poslednjih 30 godina, održale porodice i brižno i sa ljubavlju izvodile nove generacije. Za mene su sve naše bake i majke – istinske žene zmajevi.

Ove godine je svima otežan rad zbog situacije sa korona virusom. Da li je opao promet poljoprivrednih proizvoda i kako je pandemija uticala na proizvodnju i cene?
– Pandemija je negativno uticala i na naše poslovanje. Tokom prolećne sezone radili smo skraćeno, vikendima se nije radilo, stariji sugrađani nisu mogli da izađu iz svojih domova, što su sve faktori koji su doveli do pada prometa. Srećom, mi smo u delatnosti koja nije drastično pogođena. Povoljna okolnost je da je globalna nestabilnost uzrokovala znatno više cene merkantilnih roba.

Kako ocenjujete mere podrške države poslodavcima u ovoj situaciji?
– Državna podrška je bila blagovremena i dobro došla, osigurala je postojeći nivo zaposlenosti do kraja kalendarske godine, što je bilo od vitalnog značaja. Čini mi se da će biti neophodan i dodatni paket mera, s obzirom na dužinu trajanja vanrednih okolnosti.
I. Isakov