TEHNIČKA ŠKOLA ZRENJANIN U KORAK SA IZAZOVIMA

Novo vozilo i robot „VASA”

Dok se vodi planetarna bitka sa pošašću 21. veka, postignuća Tehničke škole iz Zrenjanina dokazuju da se može odgovoriti dinamičkom okruženju izazvanom pandemijom uspešnim prilagođavanjem novonastaloj situaciji. Nastava se odvijala po kombinovanom modelu putem digitalnih platformi i dolazaka učenika u školu.
U aktuelnoj školskoj godini ustanova je intenzivno opremana kako bi se odgovorilo zahtevima nastave na daljinu, nabavkom novih računara, tableta, kao i konstantno usavršavanje svih zaposlenih.
Vaspitno – obrazovni proces unapređen je permanentnim opremanjem škole, a ono čime možemo da se pohvalimo je: nabavka novog vozila „dačia sandero” dobijenog od Grada Zrenjanina, koje ćemo koristiti za obuku vozača, didaktički robot „VASA” dobijen iz projekta kompanije NIS Gazprom Njeft za potrebe nastave u predmetima koji obuhvataju robotiku i programiranje. Takođe, opremili smo još jedan računarski kabinet, nabavili potrebnu opremu za nastavnike (tablet računari) i računarski server koji omogućava učenicima izradu zadataka i olakšava nastavu na daljinu kod obrazovnih profila koji imaju teme iz modeliranja i programiranja.


S pravom očekujemo veliko interesovanje budućih srednjoškolaca i ove godine i popunjavanje svih slobodnih mesta već u prvom upisnom roku. Prednost izbora Tehničke škole za dalje školovanje ogleda se u širokom spektru mogućnosti za nastavak školovanja i, što je još bitnije, brzom zaposlenju o čemu svedoči zainteresovanost velikih kompanija iz našeg okruženja za saradnju sa našom školom, kao što su: „Drekslmajer”, „Geze”, „NIS gasprom njeft”, „Novares”, „Šinvoz” i mnogih drugih malih i srednjih preduzeća iz Grada Zrenjanina i okolnih opština.
Naši se učenici zapošljavaju i u automehaničarskim radnjama, na tehničkim pregledima vozila, u projektnim biroima, softverskim kompanijama i preduzećima za obradu metala, naftnim kompanijama.
Vredi istaći i primer sa popularnog saobraćajnog smera na kojem učenici tokom školovanja imaju mogućnost da polažu za dozvolu B (tehničar drumskog saobraćaja) i C kategorije (vozač motornih vozila). Naravno, neki naši bivši učenici su postali i deo našeg kolektiva, na šta smo posebno ponosni!
Na kraju ove nastavne godine prepune izazova sa kojima smo se spremno suočili, dugujemo posebnu zahvalnost Gradu Zrenjaninu, svim socijalnim partnerima i društveno odgovornim pojedincima na nesebičnoj podršci.

OSAM ODELJENJA DOSTUPNO BUDUĆIM ĐACIMA
U školi je 748 učenika sa kojima rade 94 zaposlena od kojih je 70 u neposrednom nastavnom procesu, na 4 područja rada:
Mašinstvo i obrada metala
Saobraćaj
Rudarstvo, geologija i metalurgija
Elektrotehnika
I ove godine, plan nam je, da upišemo ukupno osam odeljenja i to:
Obrazovne profile IV stepena:
Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje
Tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina (dual)
Tehničar mehatronike (dual)
Tehničar drumskog saobraćaja (2 odeljenja)
Obrazovne profile III stepena:
Vozač motornih vozila
Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa
Bravar – zavarivač (dual)

Direktor Đorđe Klać i kolektiv Tehničke škole Zrenjanin

 

 

 

TEHNIČKA ŠKOLA ZAHVALJUJUĆI GRADU DOBILA NOVO VOZILO ZA OBUKU ĐAKA

Svečano uručeni ključevi

Gradonačelnik Simo Salapura uručio je u utorak, 29. juna, direktoru Tehničke škole Đorđu Klaću ključeve novog vozila, koje je kupljeno sredstvima Grada Zrenjanina, a koje će učenici koristiti prilikom izvođenja praktične nastave. Grad je za nabavku automobila marke „dačija sandero” izdvojio oko 1,4 miliona dinara.
– Učenici Tehničke škole, koji pohađaju smer tehničar drumskog saobraćaja, od jeseni će imati novo nastavno sredstvo. Zajedno sa rukovodstvom škole smo prepoznali potrebe ove obrazovne ustanove i njenih đaka da inoviraju sredstva koja su osnovni alat u njihovoj nastavi – istakao je gradonačelnik Simo Salapura.
Salapura je podsetio da su u prethodnom periodu uložena višemilionska sredstva u unapređenje nastave i adaptaciju i investiciono održavanje školskih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina.
Direktor Tehničke škole u Zrenjaninu Đorđe Klać zahvalio se gradonačelniku Salapuri na donaciji. Klać je istakao da svake godine 90 učenika ove škole prođe obuku za vozača B kategorije.
– Tehničar drumskog saobraćaja je četvorogodišnje zanimanje i đaci u okviru redovnog školovanja, u trećem razredu, imaju obaveznu obuku za B kategoriju. Oni koji pohađaju smer vozači motornih vozila obuku za B kategoriju imaju u drugoj godini. Bezbednost đaka prilikom izvođenja praktične nastave je na prvom mestu, a mi smo na ovaj način obnovili naš vozni park – rekao je Klać i dodao da se u školi za obuku koriste još tri vozila.L. Z.