TEKVONDO KLUB „ELEMIR”: TRADICIJA DUGA VIŠE OD TRI DECENIJE

Mala ali odabrana ekipa niže medalje

Tekvondisti Elemira krajem prošle godine obeležili su značajan jubilej – 30 godina od osnivanja kluba. Ovaj sportski kolektiv dokazuje da uz rad i trud uspesi dolaze, bez obzira na to u koliko velikoj sredini radite. Pored Elemira, klub ima sekcije u Kumanu i u Zrenjaninu, a planiraju proširenje na još neka sela.
TK „Elemir” je 1990, kao sekciju TK „Šabac”, osnovao Slaviša Perić, koji je tada trenirao tekvondo u Šapcu, a danas vodi TK „Zrenjanin”. „Elemir” je potom 1991. godine registrovan kao samostalan klub, kada je izabrano i prvo rukovodstvo, objašnjava Lazar Rančić, trener Elemiraca.
Ovaj sportski kolektiv trenutno ima oko 60 članova – podjednako devojčica i dečaka.
– Zastupljeni su svi uzrasti i kategorije. Najviše ima pionira. Za ovu godinu je registrovano 13 takmičara i 10 takmičarki – naglašava Lazar Rančić.

Dobrim rezultatima tekvondista „Elemira” doprinose iskusni treneri, svi nosioci crnog pojasa, naglašava naš sagovornik. On i Marija Petkanić stekli su zvanje sportskog operativnog trenera u Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta u Novom Sadu. Pored njih rade još dva pomoćna trenera – Bojana Jeličić i David Cukić.
Članovi TK „Elemir” učestvovali su na skoro 160 takmičenja na kojima su osvojili više od 1.064 medalje, od čega je oko 330 zlatnih. Za ekipne plasmane pristiglo je blizu 80 pehara.
– Izdvojili bismo učešće na Prvenstvu Evrope 1997. godine u Grčkoj gde je nastupao Božo Jeličić, sadašnji predsednik kluba, koji je tada zauzeo peto mesto. Na Balkanskom prvenstvu 2019. u Bugarskoj David Cukić i ja smo osvojili srebrne medalje – ističe Rančić.
Ovogodišnja takmičarska sezona počela im je u martu. Planiraju nastup na 12 domaćih nadmetanja, kao i nekoliko međunarodnih na kojima će učestvovati preko 600 takmičara.
Elemir je poznat po sportu – u selu postoje košarkaški, rukometni, fudbalski, šahovski klub, te nije lako privući mališane na tekvondo. Promociji ovog sporta značajno su doprinele osvajačice olimpijskih medalja Milica Mandić i Tijana Bogdanović.
– To je privuklo dosta novih članova, ali je uticalo i na one koje su već trenirali. Videla se promena u želji za uspehom i takmičenjem jer su u tom momentu svi hteli da budu kao Milica i Tijana – kaže Lazar Rančić.
Dodaje da su u klubu posebno ponosni na to što za 30 godina postojanja nisu nijedan dan prestali sa radom.
– Dolazi do smene generacija, ali uvek ima dece koja se opredele za tekvondo. To su uglavnom drugari ili se desi da deca čuju u školi za ovaj sport pa se onda zainteresuju. Do sada smo nekoliko puta organizovali pokazne treninge. Društvene mreže nam dosta pomažu u promovisanju kluba i sporta – naglašava Rančić.

M. Solarov

  • SVETLA BUDUĆNOST SPORTA
    Lazar Rančić objašnjava da je tekvondo u Srbiji doživeo ekspanziju uspesima Milice i Tijane.
    – Takmičarski tekvondo se značajno poboljšao. Država dosta ulaže i on je uvršten u prvu grupu sportova. Samim tim su i mogućnosti veće za kvalitetnije pripreme i odlazak na važne turnire. U našoj zemlji tekvondo očekuje svetla budućnost, a novi šampioni su već na vidiku. Nadamo se da će se i neko od naših članova ponovo naći u reprezentaciji – ističe trener TK „Elemir”.

  • STIGLE JOŠ 4 MEDALJE
    Početkom aprila tekvondisti „Elemira” nastupili su na međunarodnom turniru „Milenijum open” u Vršcu. U formama zlatnu medalju je osvojila Katarina Marton, a srebrnu Andrea Kovač. U borbama su bronzane medalje zaslužili Darija i Staša Jeličić. Treneri su bili Bojana Jeličić i Lazar Rančić.