TELEVIZIJA KTV: Uhapsili nam ekipu i oduzeli kameru

Vlasnica televizije KTV Danica Radić izjavila je da je ekipa ove televizije juče, 26. marta, uhapšena pod, kako je rekla, „lažnom optužbom“ da se nisu dezinfikovali pri ulasku u gradsku kuću, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kako prenosi UNS, ona je rekla da je njen sin Danijel Radić, pokrajinski poslanik, sa kamermanom Robertom Bajtaijem bio na novinarskom zadatku kako bi uzeo izjavu od zamenika gradonačelnika Saše Santovca zbog nedavno raspisanog javnog nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, iako je javno okupljanje zabranjeno.

Danica Radić je za UNS istakla da je, prilikom uzimanja izjave, portparolka gradonačelnika Aleksandra Kandić zvala obezbeđenje da ekipu televizije KTV „izbaci“ iz Gradske uprave iako su imali zaštitnu masku i rukavice.

Navela je da je posle dva sata desetak policajaca opkolilo njihovu kuću, da su došli bez sudskog naloga, tražeći Danijela Radića. Radićeva je kazala da ih je policija ucenjivala da će im pretresti kuću ukoliko se njen sin ne pojavi, te da je on onda prihvatio da ode i da izjavu.

Dodala je da su im pritom oduzeli i kameru.


Osnovni javni tužilac u Zrenjaninu obavestio je 26. marta da su uhapšeni D.R. (28 godina) i B.R. (45 godina) zbog osnova sumnje da nisu postupili po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, prekršivši čl. 248 Krivičnog zakonika. Njima je određeno zadržavanje u pritvoru od 48 sati.

Kako se navodi u sapštenju, D.R. i B.R. su bez poziva predstavnika Grada Zrenjanina, pristupili u prostorije Gradske uprave, odbivši da obave obaveznu dezinfekciju, neophodnu prilikom ulaska u zgradu. Time su prekršili Odluku gradonačelnika Zrenjanina od 19. marta o suzbijanju i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, saopštava Tužilaštvo. Dodaju da će uhapšeni biti privedeni osnovnom javnom tužiocu u Zrenjaninu radi saslušanja.

M.M.

foto: printskrin