TENISER VANJA NIKOLIĆ JE MEĐU NAJBOLJIMA U SVOJOJ KATEGORIJI

Bekhend paralela omiljeni udarac

Protekla godina bila je veoma uspešna za Vanju Nikolića (14), člana zrenjaninskog Galeba. Osvajanjem drugog mesta na državnom prvenstvu produžio je staž u reprezentaciji Srbije, sa kojom je učestvovao na ekipnom prvenstvu Evrope u Češkoj. Osvojio je više titula na domaćim turnirima najvišeg ranga, a bio je i vicešampion međunarodnog turnira u Subotici visoke druge kategorije (Tennis Europe). Do završnica je stizao i u konkurenciji parova.
Krajem 2022. se povredio i zbog toga propustio nedavno zimsko državno prvenstvo. Naime, Vanja je slomio ruku te oko mesec i po dana nije izlazio na teren. Nakon vežbi i terapija, dobio je odobrenje lekara da ovih dana počne lagano da trenira. Zaželeo se tenisa, ali je svestan da je za povratak u formu potrebno strpljenje. Nada se da će brzo povratiti „svoju igru” koja podrazumeva česte izlaske na mrežu i skraćene lopte – drop šotove, što većina dečaka ne praktikuje.

– Oni se oslanjaju na „pimplanje”, kako mi to zovemo. Na međunarodnim turnirima mnogo više tenisera koristi drop-šotove, slajseve, idu na mrežu. „Miksuju igru”, menjaju ritam tokom razmena udaraca – objašnjava mladi teniser.
Kaže da mu je omiljeni udarac bekhend paralela, te da njome ili skraćenom loptom najviše voli da završava poene. Sa trenerom Gajicom Matanovićem protekle sezone mnogo je radio na servisu.
– Vežbali smo da prvi servis udaram ravnije i preciznije. Cilj je da što lakše dobijam poene, pošto je servis otprilike pola posla – objašnjava Vanja.
Trenira svakodnevno, pre ili posle škole. Dva puta nedeljno ima kondicione pripreme sa Vukosavom Đapić Atanacković, uz čiji nadzor je lane počeo da radi u teretani kako bi ojačao. Raduje se treninzima sa reprezentacijom.

– Letos smo na Teniskom centru „Novak” vežbali sa igračima iz Hrvatske, Makedonije, Italije, BiH, Slovenije. Radili smo i po pet sati dnevno. Dobro sam igrao i to mi je podiglo samopouzdanje. Lepo smo se i družili – priča Vanja.
Učenik je osmog razreda OŠ „Jovan Cvijić”, a planira da upiše Zrenjaninsku gimnaziju. Slobodno vreme provodi sa drugarima. Osim tenisa, uživa da prati i košarku.
– Fan sam NBA lige, kao Nik Kirijos, a kao i on navijam za Boston seltikse. Volim da gledam Nika pošto je zanimljiv, a naravno i Đokovića. Ipak, možda sam najviše uživao u mečevima Rodžera Federera – kaže teniser Galeba.

M. Maričić