TOMAŠEVAC: ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U ŠORAMA

„Orlovi” iz Orlovata nadigrali domaće „Čoke”

Dragan Lazić, Ivan Milin, Bojan Nikolić, Ivan Milovanov, Marko Romanov, Vladislav i Dejan Prohaska, Dragan Matić, Viktor Stojanović, Milenko Popović, Marko Đurović i Srđan Nedeljkov – to je sastav „Orlova” iz Orlovata, pobednika ovogodišnjeg svetskog prvenstva u banatskim šorama, održanog prošle subote u Tomaševcu. Titulu su osvojili savladavši ekipu „Čoke” iz Tomaševca, rezultatom od 40 prema nula.
Domaćini su im, kako i dolikuje, iskreno čestitali na pobedi, posle koje su se ove dve ekipe izjednačile u broju osvojenih prvenstava u „banatskim šorama”. U utakmici za treće mesto, druga ekipa iz sela domaćina, „Marijevo” savladala je goste iz Žablja – „Šajkaše”, takođe rezultatom od 40:0. Od petog do šestog mesta plasirale su se ekipe iz Pančeva, Sakula i Plandišta, dok su najavljeni Novosađani odustali od takmičenja…


Aleksandar Rođa Rudić i Bojan Kostreš, koji su pre dve decenije pokrenuli ideju o nadmetanju u „šorama” ističu: – Imamo razloga za zadovoljstvo. Mi koji smo lansirali ovu ideju prestali smo aktivno da igramo, a mlađi igrači imaju kvalitet i potencijal… Banatske šore su igra sa livada uz Tamiš. Igra koju su osmislila deca srpskih graničara „militara”. Neki govore da je ova igra palicama i veoma tvrdom lopticom nabijenom komadima tkanine, sa mnogo trčanja i snalažljivosti slična američkom bejzbolu, dovode je u vezu sa našim dragim Mihajlom Pupinom. Možda u tome ima istine… Danas je važno da je uistinu prihvatimo, a i svetu nametnemo kao deo nematerijalne kulture ovog dela Vojvodine i Srbije.
Obojica dodaju da je Tomaševac, ipak, za nijansu jači jer ima i drugu šampionsku ekipu „Marijevo”, koja je do sada sedam puta bila na prvom mestu. A najvažnije od svega je to što pripreme za jubilarno 20. Svetsko prvenstvo u „banatski šorama” već počinju.
Među pobednicima najgrlatiji su posle finalne utakmice bili Dragan Lazić i Dejan Prohaska.
– Bili smo bolji, a možda smo i više želeli pobedu. Sada smo po broju osvojenih šampionata izjednačeni, a dogodine ćemo, možda, i preći u vođstvo. Sledi nam zajedničko veselje i podsećanje na najuzbudljivije trenutke – kažu njih dvojica.
M. Stojin