„TOO BIG TO FAIL” – PREVELIK PROJEKAT DA BI TEK TAKO PROPAO

Radovi su u toku, poručuje „Linglong”

Prošlonedeljne glasine da se zaustavlja izgradnja fabrike gume brzo su demantovane saopštenjem „Linglonga”. Istovremeno su i pojedini ekonomisti izrazili sumnje u priču o obustavi kineske investicije koju je Vlada proglasila projektom od značaja za državu.
„Prestaju radovi na izgradnji Linglonga?” – glasio je naslov teksta Vojvođanskog istraživačko-analitičkog portala VOJS (VOICE) od prošlog četvrtka koji su potom prenele agencije i drugi mediji. Iza naslova koji je pobudio mnogo pažnje, stajali su nezvanični navodi „sa lica mesta”: da se posao privremeno obustavlja jer je zbog rata u Ukrajini poskupeo transport građevinskog materijala te da u narednih pola godine neće biti većih radova na gradilištu te fabrike. Dalje je istaknuto da su skoro svi radnici otišli kućama i da se na ulazu u gradilište ne mogu videti gužve kao nekada. Takođe je citiran (neimenovani) kineski menadžer (zatečen na ovoj lokaciji) koji je rekao da je dosadašnji ugovarač završio posao i da se ne zna tačno šta sledi, ali da će se izgradnja nastaviti.

Narednog dana je u saopštenju objavljenom u pojedinim medijima, koje je potpisano sa „Linglong internešenel Evropa Zrenjanin” d.o.o, poručeno da radovi nisu, niti će biti prekinuti. Navedeno je da je raskinuta saradnja sa jednim od tri glavna izvođača radova – kompanijom „Čajna enerdži Tiandžin” (CEEC TEPC) zbog toga što je prekršila ugovor i nije mogla da anagažuje dovoljno radne snage. Preostale dve kineske kompanije CCCC i CRBC i dalje rade na izgradnji pogona, a u toku je i potpisivanje ugovora sa novim izvođačem koji će im se uskoro pridružiti, beleži se u saopštenju. Naglašeno je da je projekat zrenjaninske fabrike gume značajan kao deo globalne strategije „Linglonga”, te da će se izgradnja gumare ubrzati. Viši naučni saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić izjavio je za list „Danas” da izvoz guma godinama raste te da ne vidi zašto se kineskom investitoru zrenjaninska fabrika ne bi isplatila. Drugi sagovornik ovog lista, građevinski inženjer Danijel Dašić, podsetio je da su cene transporta zbog rata Rusije sa Ukrajinom pre četiri-pet meseci bile još više.
Kako je „Zrenjanin” pisao prošlog meseca, finansijski izveštaji firme „Linglong internešenel Evropa” pokazuju da rastu ulaganja u objekte i opremu (2020 – 20 miliona, 2021 – 86,2 miliona dinara), kao i da se preduzeće zadužilo kod sestrinske kompanije iz Hong Konga za 22,3 miliona dinara. Međutim, kineski investitor je predviđao znatno veće ulaganje u fabriku kraj Zrenjanina od čak 800 miliona evra, što je pre par godina nazivano najvećim direktnim stranim ulaganjem u Srbiji.
Podsetimo, „Linglong internešenel Evropa” osnovala je firma registrovana u Amsterdamu „Linglong Holandija”.