TRANZICIJA VLASNIŠTVA PRIVREMENO JE ZATVORILA HOTEL „SIBILA”

Šta planira novi gazda?

Čuveni Hotel i restoran „Sibila”, koji posluje u sklopu Ribnjaka „Ečka”, na samom ulazu u specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara”, nedavno je zaključao svoja vrata. Prvo saznanje o tome dobili smo prošle nedelje kada je u redakciju našeg lista stigla informacija da je omiljeno mesto mnogih Zrenjaninaca i turista zatvoreno.
U to smo se uverili u ponedeljak, kada smo otišli do „Sibile”. Sačekao nas je tužan prizor. Na ulaznim vratima je zakačeno obaveštenje da restoran ne radi, a u blizini nismo zatekli nikoga od zaposlenih. Kroz prozor mogu da se vide složene stoličarke, a u bašti stoje skupljeni suncobrani, stolovi i „golišave” stolice.
Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, svi zaposleni na Ribnjaku i u Hotelu su na prinudnom godišnjem odmoru, niko ne zna šta će biti sa „Sibilom” i kada bi trebalo ponovo da počne da radi. Meštani Lukinog Sela pretpostavljaju da je novi vlasnik doneo odluku o zatvaranju kako bi renovirao objekat. Ni u Ribarskom gazdinstvu „Ečka” niko nije mogao da nam da preciznije informacije, jer ni sami radnici nisu upoznati sa planovima novog gazde. Za sada je sigurno da ova promena neće uticati na izlete brodom po Carskoj bari.


Podsećamo da su nedavno mediji, kao i list „Zrenjanin”, objavili da je Ribarsko gazdinstvo „Ečka” (u čijem sastavu su Hotel „Sibila” i Ribnjak) kupio poznati biznismen Petar Matijević, vlasnik „Matijević grupe”. Međutim, promena vlasništva još nije sprovedena, što potvrđuje i uvid u Centralni registar hartija od vrednosti. Tu i dalje piše da je „Mirotin grupa” iz Vrbasa akcionar Ribarskog gazdinstva.
Kako je krajem 2020. godine za naš list izjavio direktor Gazdinstva Dejan Zejak, pandemija je znatno uticala na prodaju ribe, kao i da je broj radnika smanjen, ali da se preduzeće trudi da zaštiti zaposlene. Zejak je naglasio da zabrinjava činjenica što najveći deo radne snage za nekoliko godina treba da se penzioniše, kao i da je sve manje mladih koji žele da rade na Ribnjaku.
Podaci dostupni na sajtu Agencije za privredne registre (APR), ukazuju da je broj zaposlenih u Ribarskom gazdinstvu „Ečka” opadao iz godine u godinu. U 2017. bilo ih je 101, a u 2020. godini 64, na šta je uticao i odlazak dela radnika u penziju.
Svi zaposleni se nadaju da će novi vlasnik sačuvati Ribnjak, a da će „Sibila” dobiti novi sjaj. Veruju da će to još više privlačiti turiste da dođu u jedan od najlepših prirodnih rezervata u Srbiji.

  • OTKUD IME SIBILA?
    Hotel „Sibila” je izgrađen 1992. godine i nalazi se na prostoru koji je nekada predstavljalo imanje erdeljanskog grofa Lazara Lukača (18. vek). Bio je oženjen Sibilom Egelspaher, po kojoj je ovo zdanje dobilo ime. Inače, Hotel ima 16 soba i jedan apartman, riblji restoran i restoran domaće kuhinje, kao i salu za seminare i održavanje prezentacija.

 

  • NAJSTARIJI U EVROPI
    Ribnjak Ečka jedan je od najstarijih u Evropi, a proizvodnja ribe započeta je davne 1891. godine. Prostire se na površini od oko 2.000 hektara, a udaljen je petnaestak kilometara od Zrenjanina, u trouglu Tise, Begeja i Tamiša. Viševekovna tradicija ribarenja na ovim prostorima stvorila je svojevrsni brend – „ečanskog šarana”, krupne ribe izuzetnog kvaliteta.

I. Isakov