TREĆA KNJIGA – DOKUMENTARNI ROMAN – TIBORA VARADIJA „DOGODILO SE U EČKI”

Tragom advokatskih spisa iz prošlosti

Upotrebu dokumenata u književnosti na najviši nivo podigao je genije naše postmoderne književnosti Danilo Kiš. Akademik i profesor Tibor Varadi takođe sledi ovaj postupak u svojoj novoj knjizi „Dogodilo se u Ečki”

Dokumenta koja koristi, kao i u prethodnim knjigama „Spisi i ljudi” i „Put u juče”, dragoceni su spisi pohranjeni u staroj porodičnoj advokatskoj kancelariji, osnovanoj u 19. veku u tadašnjem Bečkereku. Upravo u hrpama starih, prašinom posutih hartija i presuda koje govore o životima grofovskih porodica, uglednika, ali i „malih”, „običnih” ljudi, Varadi pronalazi inspiraciju. Knjiga „Dogodilo se u Ečki” je lična i porodična zaostavština. Pripovedna proza profesora Varadija nije samo šturo oslanjanje na akta i jurisdikcijske presude, već je obavijena finom dozom humorističnosti i ličnim, literarnim senzibilitetom.
O knjizi i Tiboru Varadiju kao piscu, ali i ličnom prijatelju, govorio je naš književnik, prevodilac i izvanredan poznavalac lokalne istorije Ivan Ivanji.
– Ono što se u Ečki dogodilo nije samo jedan događaj, već dešavanja protežu vek i po u sudbinama porodica koje su tada živele. Parnica porodice Harnokur počela je u devetnaestom veku, a završila se u socijalističkoj Jugoslaviji. Tibor u delu mog dedu pominje na 11. strani knjige, a ja njegovog na 165. strani mog novog romana koji je izašao u Austriji. Mi smo toliko povezani da mi je teško da objektivno o njemu govorim, nas dvojica smo jedna priča – ističe Ivanji i dodaje da se mnogo puta tokom čitanja ove knjige srdačno nasmejao od zadovoljstva.
Akademik i profesor međunarodnog prava dr Tibor Varadi osnovne studije je završio u Beogradu, a doktorirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Harvardu. Iza njega je bogata pravna karijera, a zastupao je Srbiju pred Međunarodnim tribunalom u Hagu. Poslovno angažovanje je jedan od razloga zašto je počeo da piše od kako je u penziji.
– Ovog puta se bavim spisima koji se odnose na Ečku, ponajviše na godine pre Prvog svetskog rata, kada su se i dešavali najveći sporovi u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Ako bih pokušao da prevedem te sporove u današnju novčanu vrednost to bi bilo više od milijarde dinara. Vodile su ih grofovske i vlastelinske porodice Lazar, Harnokur i Palavičini, a zanimljivo je ono što se dešavalo unutar njih. Interesantni su i sporovi plemića sa „običnim” ljudima koji su radili na imanjima. Zato sam se odlučio da knjigu nazovem dokumentarnim romanom, umesto dokumentarnom prozom, jer se priče povezuju i prepliću, a Ečka je njihov centar – kaže Varadi, dodajući da delo oslikava svakodnevicu grofova i markiza, ali i „običnih” ljudi i njihovih ljubavnih, poslovnih i privatnih nastojanja.
Na promociji su pored pisca Ivana Ivanjija i autora prof. Varadija, govorili i Bora Babić, urednica izdavačke kuće „Akademska knjiga” iz Novog Sada, profesor dr Milivoj Nenin sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.

Miroslava Malbaški