VETERINARSKA STANICA „VETERINA DIMIĆ” – DVADESET GODINA U SLUŽBI ZDRAVLJA ŽIVOTINJA

Dobra preventiva i adekvatno lečenje

Odgovarajuća, stru­č­­na i kvalitetna briga o kućnim ljubimcima neizostavna je obaveza svakog odgovornog vlasnika. Oni sve češće postaju sastavni deo naših domaćinstava, volimo ih na poseban način, a zahtevaju negu, higijenu, veterinarske usluge, a pre svega ljubav i pažnju.
„Veterina Dimić” već dvadeset godina uspešno vodi računa o kućnim ljubimcima i nudi mnoge stručne usluge. Počeli su porodično i skromno, a danas su moderna veterinarska stanica u kojoj radi dvanaest zaposlenih i knjigovođa, a funkcioniše po principu porodične firme koju odlikuje timski rad. Jedna je od najsnabdevenijih i profesionalno najopremljenijih ambulanti u Srednjobanatskom okrugu.


– Pre dvadeset godina počeli smo samostalno da radimo i to je bio zaista težak početak. Ranije smo supruga Aleksandra i ja radili u državnoj firmi. Kako je nastupila privatizacija, i sve propalo, morali smo da se opredelimo za neki svoj početak. Krenuli smo zaista od nule, da tako kažem od minusa, uz pomoć i pozajmice prijatelja. Sa tim kapitalom smo počeli, otvorili smo jednu malu veterinarsku apoteku koja je kasnije prerasla u veleprodaju, da bi 2006. godine, kada je došlo do reorganizacije u veterinarskom programu, morali da se preorijentišemo na jednu delatnost. Tada je preovladala delatnost veterinarske stanice, gde smo prvo otvorili stanicu u Kleku, sa malom ispostavom u Zrenjaninu – priča dr vet. spec. Radovan Dimić, specijalista parazitolog i vlasnik Veterinarske stanice.
Pre pet godina u svom sastavu su imali devet odeljenja u selima. Osim Kleka pokrivali su Mihajlovo, Jankov most, Belo Blato, Lukićevo, Ečku, Stajićevo, Neuzinu i Banatsku Dubicu. Poslednja dva sela nisu više u njihovom sastavu, jer su morali da se ograniče na teritoriju Grada Zrenjanina.
– Ono što mogu da naglasim jeste da smo timski orijentisani, svi sve radimo, naravno doktori obavljaju svoj deo posla. Što se tiče usluga koje pružamo osnovno je lečenje (preventiva i kurativa) životinja, što podrazumeva vakcinacije, sterilizacije i kastracije, ultrazvučne preglede, čišćenje zubnog kamenca i drugo. Aparatura koju koristimo je izuzetno moderna. Pre dve godine smo nabavili i jedan od najsavremenijih ultrazvučnih aparata. Bavimo se i dijagnostičkim ispitivanjem, što znači da prilikom pregleda vršimo jednu kompleksnu sliku o bolestima. Uzorci krvi se šalju „Vet labu” u jedinoj akreditovanoj veterinarskoj laboratoriji, a rezultati se dobijaju u rekordnom roku, za 24 sata – objašnjava naš sagovornik.


U laboratoriji „Veterine Dimić” rade se brzi testovi koji samo potvrđuju neke bolesti, dok sve ostalo radi „Vet lab”. Sarađuju i sa Veterinarskim institutom, Pasterovim zavodom u Novom Sadu gde rade analizu antitela kod pasa i mačaka. Veterinarski fakultet u Beogradu još jedna je u nizu ustanova koja pruža pomoć i podršku posebno kada je reč o kompleksnijim operacijama (prelomi i ortopedske operacije, komplikovaniji tumori i oftalmologija)
– Svi zaposleni su stručnjaci u svojim oblastima – doktori veterinarske medicine. Jedan kolega je zadužen isključivo za krupnu stoku, dok ostali uglavnom rade sitnije životinje – pse, mačke, kuniće… Trudimo se da sve životinje adekvatno lečimo, ali pre svega da delujemo preventivno, da ne dođe do nekih većih problema. Kada je reč o krupnoj stoci radimo veštačko osemenjavanje kod krava. Nabavku semena vršimo preko reprocentara: sarađujemo i sa mnogim poljoprivrednim gazdinstvima, a već osam godina i sa gradskim azilom gde vodimo računa o napuštenim psima koji dobijaju zdravstvenu zaštitu – kaže dr Dimić.
U sklopu stanice postoji i veterinarska apoteka koja je veoma dobro snabdevena svim preparatima koji su aktuelni na tržištu, mahom za prevenciju krpelja i druge gamadi, hranom za životinje i preparatima za higijenu.

LJUBAV JE NAJVAŽNIJA
– Volite svoje ljubimce jer ste za njih vi najveća sreća, brinite o njima na pravi način, kao o članovima domaćinstva. Stavite ih na mesto koje zaslužuju i nemojte ih odbacivati nakon nekog vremena. Mi u stanici imamo svoje ljubimce Beti, Belu, Baka i macu Micu. Svojim primerom pokazujemo ljubav prema životinjama. Često edukujemo decu kako da se ponašaju, da ne izazivaju i ne povređuju životinje, kako da im prilaze, udomljavaju ih i brinu o njima što je od posebne važnosti – poručuje dr vet. spec. Radovan Dimić, i na kraju priče dodaje da je otvoren poziv za sve one koji žele da budu deo njihovog tima.

M. MALBAŠKI
FOTO: JOVAN DRNDAK NjEGOVIĆ