TRIBINA O „FABRICI VODE“: Hoće li posle arsena iskrsnuti još nešto?

– Izgradnji „fabike vode“ u Zrenjaninu pristupilo se brzopleto i sada je teško sa sigurnošću reći da li je njena izgradnja ona uopšte dobar potez i kolika će cena vode biti – govori se da će biti dva i po puta skuplja od sadašnjih 29 dinara po kubnom metru. Konačno, hoćemo li kao grad na kraju ispasti smešni. Ja lično i danas pijem vodu iz gradskog vodovoda, onaku kakvu Zrenjaninci piju decenijama. Šire gledano mislim da su se naši zakonopisci i zakonodavci (još krajem 90-tih kada su doneti ovako rigorozni propisi, stroži nego u Evrpskoj uniji i nekim susednim zemljama) zatrčali. Drugi gradovi u Banatu koji imaju slični problem nisu zabranili upotrebu vode iz vodovoda za piće, što navodi na pomisao da se neko poigrava sa nama.

Ovo je izjavio dugogodišnji šef laboratoije JKP „Vodovod i kanalizacija“, diplomirani biolog Živojin Đurin na sinoć održanoj tribini posvećenoj ovom poblemu, održanoj u Kulturnom centru Zrenjanina. Tribinu je organizovao Zrenjaninski socijalni forum – ZSF, a vodio je urednik programa tribina Kulturnog centra Miroslav Samardžić.

DSC_0314_resize
Živojin Đurić

Posetiocima tribine deljena je pubikacija ZSF u kojoj su dati stavovi da delatnost vodosnabdevanja ne treba privatizovati, sa primerima vraćanja privatizovanih vodovoda u javnu svojinu. Slične ocene dalo je i više građana koji su prisustvovali tribini.

Direktor „Vovododa“ Ivan Dević izjavio je da je akutni problem – prekid rada „fabrika vode“ nastao zbog „administrativne zavrzlame“ u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i da je rešiv za nekoliko dana. Ukoliko do toga ne dođe i postrojenje ne dobije potrebne dozvole, a Konzorcijom se povuče iz posla i dođe do ozbiljnijeg spora, nije isključena mogućnost da grad otkupi „fabriku vode“ – ocenio je Dević.

Predstavnik konzorcijuma koji čine firme „Zilio“ DOO, „Sinerteh 2 i Zilio Italija” Nened Obradović je na prošlonedeljnom „Danu otvorenih vrata“ izjavio da je vrednost postrojenja oko 6 miliona evra i da Konzorcijum očekuje da se investicija isplati za 10 do 12 godina.

Na početku tribine prikazan je film „Zrenjaninski rašomon“ posvećen višedecenijskom problemu sa pijaćom vodom u kom su prikazana nastojanja ekoloških aktivista i javnih ličnosti da se on aktuelizuje. Film su snimili aktvisti Zrenjaninskog socijalnog foruma.

M. S-n.

DSC_0312_resize