SREDNJOŠKOLCI U ULOZI ODBORNIKA: Učestvovali u zasedanju Skupštine grada

Učenici svih zrenjaninskih srednjih škola, njih 67 koje su delegirali njihovi parlamenti, danas su školske klupe zamenili za odborničke. Naime, oni su učestvovali u simulaciji zasedanja Skupštine grada (održanoj u baroknoj sali Gradske uprave) u sklopu aktivnosti nedelje parlamentarizma, koja se obeležava od 13. do 19. novembra.

SIMULACIJA PARLAMENT 005_resize SIMULACIJA PARLAMENT 006_resize

– Ideja potiče od Narodne skupštine Republike Srbije. Simulaciju zasedanja Skupštine, čija je tema bila osnivanje Omladinskog centra, je u tehničkom smislu urađena upravo po preporuci Narodne skupštine. Svaki učenik je dobio fiktivnu biografiju sa fiktivnim članstvom u političkoj partiji, a odnos fiktivnih političkih snaga u gradskom parlamentu je približan onom koji je bio na prethodnim izborima – istakao je Ivan Mikalački iz Kancelarije za mlade grada Zrenjanina, koja je organizovala manifestaciju u saradnji sa Unijom učeničkih parlamenata i udruženjem “Evropska generacija”.

Simuliranoj sednici prisustvovali su i pokrajinski poslanik Darko Bađok, koji je đacima predstavio rad i ulogu pokrajinskog poslanika, kao i Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika i Ljuba Travica, zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina.

SIMULACIJA PARLAMENT 001_resize SIMULACIJA PARLAMENT 002_resize

– Zahvaljujem se, pre svega, na pozivu, meni kao poslaniku je izuzetna čast što sam ovde. Ovo je lepša strana mog posla. Važno je da deca budu zainteresovana za sve javne poslove koji se obavljaju u našem gradu, Pokrajini i Republici jer sutra oni preuzimaju odgovornost vođenja javnih poslova. Našim naslednicima u ovom poslu preporučujem da budu tolerantni, da se dobro spremaju za sednice, redovno informišu i rade na sebi – poručio je Bađok.

I.I.

Foto: J. Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

SIMULACIJA PARLAMENT 003_resize SIMULACIJA PARLAMENT 011_resize SIMULACIJA PARLAMENT 009_resize SIMULACIJA PARLAMENT 008_resize SIMULACIJA PARLAMENT 007_resize